Bijna honderd doden door cycloon in Indonesië en Oost-Timor

ANP Producties | Bron: ANP

Door cycloon Seroja zijn in Indonesië en Oost-Timor bijna honderd mensen omgekomen. Er worden daarnaast tientallen mensen vermist. De Zuidoost-Aziatische landen hebben sinds zondag door hevige regenval te maken met overstromingen en aardverschuivingen.

Duizenden mensen zijn geëvacueerd. In beide landen wordt gezocht naar slachtoffers, maar die zoektocht wordt bemoeilijkt door de slechte weersomstandigheden en wegen die onbegaanbaar zijn geworden. De lokale autoriteiten vrezen dat het dodental verder zal oplopen.

De verwoestingen in het zuidoosten van Indonesië hebben zeker zeventig mensen het leven gekost. Op het eiland Flores kampte de bevolking met modderstromen over huizen, bruggen en wegen. Reddingswerkers haalden daar meerdere lichamen uit het modder.

Lembata

Op het nabijgelegen eiland Lembata werden delen van dorpen op een berghelling naar de oceaan geveegd, waar slachtoffers werden teruggevonden. De Indonesische president Joko Widodo heeft zijn condoleances overgebracht aan de nabestaanden van de slachtoffers van het natuurgeweld.

In het kleine buurland Oost-Timor zijn zeker 27 mensen omgekomen door overstromingen, aardverschuivingen en een omgevallen boom. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de hoofdstad Dili.

Cycloon Seroja neemt tot en met dinsdag mogelijk in kracht toe terwijl het richting de westkust van Australië trekt. Meteorologen verwachten dat sommige delen van Indonesië ook de komende week te maken krijgen met veel regen, harde wind en hoge golven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.