Politiechef Minneapolis hekelt aanpak George Floyd

ANP Producties | Bron: ANP

De chef van de Amerikaanse ex-agent Derek Chauvin die terechtstaat voor de dood van de zwarte man George Floyd, heeft verklaard dat Chauvin de geweldinstructies heeft overtreden. De witte politieman drukte in mei vorig jaar minutenlang met zijn knie op Floyds nek, maar had moeten stoppen toen hij geen verzet meer bood, betoogde zijn toenmalige chef Medaria Arradondo in de rechtbank in Minneapolis.

Dergelijk geweld tegen een geboeide man past op geen enkele manier bij het beleid, de training en de waarden van het korps, aldus Arradondo. Deze zwarte politiechef zei eerder dat sprake was van moord. Hij ontsloeg Chauvin en de drie andere politieagenten die betrokken waren bij de arrestatie die plaatsvond vanwege het gebruik van een vals dollarbiljet.

Floyds dood leidde wereldwijd tot verontwaardiging en protest tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De 45-jarige Chauvin zegt onschuldig te zijn. Zijn advocaat stelt dat Floyd stierf door een overdosis drugs in combinatie met gezondheidsproblemen.

Het proces duurt tot eind deze maand. Chauvin kan tot veertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.