'EU blokkeerde export 3 miljoen coronavaccins naar Australië'

ANP Producties | Bron: ANP

De Europese Unie heeft de export geblokkeerd van ruim 3 miljoen AstraZeneca-vaccins naar Australië. Dat land heeft pas 300.000 doses van het middel ontvangen, zegt een bron binnen de Australische regering. Maar de Europese Commissie spreekt dat tegen.

Italië en de Europese Commissie hielden in februari 250.000 vaccins van AstraZeneca tegen die op weg waren naar Australië. De Brits-Zweedse farmaceut moet eerst de vaccins leveren die de EU nog te goed heeft, vindt de unie. Maar bij die ene weigering is het volgens de commissie gebleven. Er zijn "sindsdien geen nieuwe ontwikkelingen".

Mogelijk heeft AstraZeneca de afgelopen tijd geen nieuwe poging ondernomen om vaccins naar Australië te exporteren, nu de EU haar exportregels vorige maand alleen nog maar strenger heeft gemaakt. Dan heeft de vaccinfabrikant dus geen toestemming gevraagd en is die ook niet geweigerd.

Minder dan gepland

De Australische autoriteiten hebben volgens lokale media tot dusver ruim 854.000 doses van de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca toegediend, fors minder dan gepland. De autoriteiten hadden eerder de verwachting uitgesproken dat de teller eind maart op 4 miljoen prikken zou staan.

Premier Scott Morrison wees dinsdag met een beschuldigende vinger naar het buitenland. "Begin januari hadden we nog verwacht dat we de 3,1 miljoen vaccins zouden ontvangen. Die zijn niet geleverd aan Australië", zei hij tegen de pers. Minister van Landbouw David Littleproud zei eerder al dat zijn land nog 3 miljoen vaccins tegoed heeft van de EU.

Australië behoort tot de westerse landen die de coronacrisis relatief het beste hebben doorstaan. De 25 miljoen inwoners tellende eilandstaat heeft ruim 900 sterfgevallen toegeschreven aan het virus, fors minder dan het kleinere Nederland. Daar staat het officiële dodental op ruim 16.000.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.