EU-kopstukken spreken Turkse president aan op mensenrechten

ANP Producties | Bron: ANP

De voorzitters van de Europese Commissie en de raad van EU-regeringsleiders hebben een "vrijmoedig" gesprek gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en haar collega Charles Michel spraken hem aan op de omgang van zijn regering met de mensenrechten, verklaarden ze na afloop. Als die niet verbetert, kan Turkije zijn wensen aan de EU vergeten, hebben ze Erdogan volgens een Brusselse bron verteld.

De verstandhouding tussen Brussel en Ankara bereikte eind vorig jaar nog een dieptepunt. Maar sindsdien sloeg Turkije een andere toon aan en verminderde bijvoorbeeld de hoogopgelopen spanning met de EU-lidstaten Griekenland en Cyprus. De EU dreigde Turkije daarop niet langer alleen met sancties, maar spiegelt het land ook beloning voor bij goed gedrag.

Maar Turkije moet wel beseffen dat de rechtsstaat en de mensenrechten voor de EU "kernwaarden" zijn, zei Michel na afloop van het bezoek van de twee EU-kopstukken aan Erdogan. Hij sprak zijn zorgen uit over journalisten en oppositiepartijen die het zwijgen worden opgelegd. Zonder verbetering zal er geen draagvlak zijn in de EU om bijvoorbeeld handel en verkeer met Turkije gemakkelijker te maken, hebben ze Erdogan volgens ingewijden te verstaan gegeven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.