Nieuwe onderzoeksronde bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit Velserbroek

Door borstkanker in een vroeg stadium op te sporen via het bevolkingsonderzoek wordt de kans op genezing aanzienlijk groter.© archieffoto Taco van der Eb

Van onze verslaggever
Velserbroek

Bevolkingsonderzoek Midden-West start op maandag 19 april met een nieuwe onderzoeksronde van het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen uit Velserbroek.

Vrouwen die in de doelgroep vallen en wonen in de postcodegebieden 1991, 2002 RA, 2063 en 2064, ontvangen een uitnodiging voor het onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd in onderzoekscentrum aan de Aurora Bastion.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen en 1 op de 20 mannen in Nederland krijgt borstkanker. Van elke 1.000 onderzochte vrouwen is bij ongeveer 25 vrouwen aanvullend onderzoek nodig in het ziekenhuis om vast te stellen of werkelijk sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 7 op de 25 van de naar het ziekenhuis verwezen vrouwen wordt inderdaad borstkanker vastgesteld.

Genezing

Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Daarom is het bevolkingsonderzoek in het leven geroepen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan de gevolgen van borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Het onderzoek is vrijwillig en gratis.

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de covid-richtlijnen. Op de website staat een filmpje waarin wordt uitgelegd welke maatregelen zijn getroffen.

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel. Door corona is de vertraging nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de coronamaatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, krijgen cliënten weer elke twee jaar een uitnodiging.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.