Politie arresteert aanhangers en arts Navalni bij strafkamp

ANP Producties | Bron: ANP

De Russische politie heeft aanhangers van de belangrijke oppositieleider Aleksej Navalni gearresteerd bij de strafkolonie waar hij gevangenzit. Onder de arrestanten zijn ook de arts van Navalni, die de zieke Kremlincriticus wilde onderzoeken, en medici van een onafhankelijke organisatie.

De aanhangers verlangden informatie over de toestand van Navalni, die in hongerstaking is gegaan uit protest omdat hij geen goede zorg kreeg. Volgens een advocaat van de activist heeft die al vijf kilo verloren sinds hij vanaf 31 maart weigert te eten. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International riep president Vladimir Poetin op zijn prominente tegenstander niet te laten sterven.

De beveiliging bij de strafkolonie ten oosten van Moskou waar Navalni wordt vastgehouden, is inmiddels opgevoerd. Er kwam een controlepost voor de poort van het complex in Pokrov. De politie blokkeerde daarnaast de weg met een metalen barricade. De parkeerplaats mag alleen nog worden gebruikt door medewerkers van de gevangenis.

Hoge temperatuur

Een Russische krant berichtte eerder dat Navalni was overgebracht naar de ziekenboeg van het strafkamp. Hij had een hoge temperatuur en een vervelende hoest en zou ook zijn getest op het coronavirus. De 44-jarige gevangene, die vorig jaar nog was vergiftigd, had eerder al geklaagd over felle pijn in de rug en gevoelloze benen.

Een betoger bij de gevangenis vertelde dat ze was gekomen om solidariteit te tonen. "Ik geloof dat hij onschuldig is, ik sta helemaal aan zijn kant", vertelde ze. "Om de een of andere reden belanden de mensen die echt iets kunnen betekenen voor dit land in de gevangenis."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.