Vaccinatievragen deel 3: ’Ik heb corona gehad, is één prik dan genoeg? Mag ik wel een tweede prik als ik dat wil?’
Uit onderzoek blijkt dat je na een coronabesmetting meestal ten minste een half jaar immuun bent.© Foto ANP extra
Rien van Wessel (85) uit Huizen had eind 2020 corona. Zijn eerste Pfizer-prik is binnen. ,,Nu lees ik dat de tweede prik dan niet nodig zou zijn. Is dat waar en bewezen?” De redactie ontving veel vragen van lezers die corona hebben gehad.
Moet ik me na corona nog laten vaccineren?
,,Het is ook na een infectie belangrijk dat je je laat vaccineren. Want je kunt opnieuw besmet raken”, zegt viroloog Ab Osterhaus. ,,Vooral als je een heel milde infectie hebt gehad, kan het zijn dat je niet goed beschermd bent. Vaccinatie na corona is nuttig als extra boost.”
Is één vaccinatie na een besmetting genoeg?
,,Zo kan men vaccin besparen voor anderen: ouderen en risicogroepen”, oppert lezer Jan Reedijk uit Leiden. De vaccins die nu worden ingezet in Nederland – Pfizer, Moderna en AstraZeneca (tijdelijke stop) – bestaan uit twee doses. Wie al besmet is geweest met het coronavirus kan inderdaad met één dosis toe, meldt het RIVM. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die geïnfecteerden hebben opgebouwd minstens een half jaar aanhoudt. Ook blijkt dat één prik binnen dat half jaar de opgebouwde antistofniveaus flink verhoogt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met maar één dosis te vaccineren.
Maar als ik al een tweede prikafspraak heb gemaakt?
Het RIVM vraagt degenen die al een vaccinatieafspraak hebben en het afgelopen half jaar positief zijn getest de afspraak voor de tweede prik zo snel mogelijk zelf af te zeggen. Beschikbare vaccins kunnen dan voor anderen worden ingezet. Afzeggen kan via de GGD, huisarts of het ziekenhuis, waar de afspraak gemaakt is. Je hoeft op dit moment geen bewijs van een positieve test te laten zien, maar daar kan later alsnog naar worden gevraagd.
Mag ik na corona wel een tweede prik als ik dat wil?
,,Het is niet nodig, maar het mag wel en het is niet bezwaarlijk”, stelt het RIVM. Ook mensen die behoren tot een ’medische hoogrisicogroep’ bij wie het immuunsysteem niet goed werkt, mogen gewoon een tweede prik krijgen. Als je ná de eerste vaccinatie corona krijgt, is het advies ook om de tweede prik wel te halen.
Hoe weet ik zeker of ik corona heb gehad?
Als je de afgelopen zes maanden een positieve testuitslag hebt gehad via de GGD, huisarts of het ziekenhuis kun je ervan uitgaan dat je corona hebt gehad. Als je het niet zeker weet en je bent ook niet getest, adviseert het RIVM om je wél twee keer te laten vaccineren.
Ingrid Prins uit Kwadijk wil weten of ze na een corona-infectie niet teveel antistoffen binnenkrijgt als zij zich laat vaccineren?
,,Leuke vraag”, zegt Ab Osterhaus. ,,Maar nee, dat kan niet. Het lichaam heeft heel mooie ingebouwde mechanismen om dat te reguleren. Als je bent geïnfecteerd of gevaccineerd, kun je naar een bepaald plafond aan antistoffen gaan en daar kom je nooit bovenuit.”
Kan de tweede prik niet voor iedereen worden uit- of afgesteld, om snel zoveel mogelijk Nederlanders een keer te vaccineren?
De Gezondheidsraad boog zich op verzoek van minister Hugo de Jonge van VWS over de optie van een interval tussen de twee prikken. Dan heb je meer vaccins beschikbaar voor ouderen of hoog-risicopatiënten die nog niet gevaccineerd zijn. Maar de Gezondheidsraad vindt het geen goed idee de tweede dosis verder uit te stellen of te laten vervallen. Dat kan namelijk leiden tot onvoldoende bescherming en daardoor tot ziekte en het ontstaan en verspreiden van virusvarianten. Als je straks geprikt wordt met het Janssen-vaccin krijgt je sowieso maar één prik.
Mag ik gevaccineerd worden als ik corona heb?
Als je klachten hebt die kunnen passen bij corona moet je thuisblijven en je laten testen. Je mag dan niet naar de priklocatie komen. Maak een nieuwe afspraak voor de vaccinatie. Als je corona hebt blijf je in thuisisolatie. Je kunt dan niet gevaccineerd worden. Vaccineren kan volgens het RIVM pas minimaal vier weken nadat de symptomen begonnen.