Filmschuur trakteert: bewoners zorgcentra kunnen genieten van documentaire Haarlem op Film

© Still uit Haarlem op Film
Haarlem

Bewoners van diverse zorgcentra in de regio Kennemerland krijgen een cadeautje van de Toneel- en Filmschuur. In hun instelling wordt vrijdag 9 april de documentaire Haarlem op Film gratis vertoond.

Sint Jacob in de Hout, de Meerhoeve, Klein Belgiè en de Zorgbalans-locaties Zuiderhout, Houttuinen, Zandstroom (Zandvoort), Spaarnestroom, Hofstroom en de IJmuidense instellingen Moerberg en Zeestroom vertonen die dag in verschillende sessies in hun gemeenschappelijke ruimte de door Erik Willems gemaakte documentaire.

Haarlem op Film werd vorig jaar gemaakt door filmmaker Erik Willems in het kader van de 775e verjaardag van Haarlem in 2020. Hij verzamelde filmmateriaal uit meer dan een eeuw gemaakte beelden van zowel amateurs als professionals en maakte een portret van de stad aan het Spaarne tussen 1900 en 2000. De Filmschuur is medeproducent van de film.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Still uit Haarlem op Film

De belangstelling onder ouderen voor de film was groot, tientallen voorstellingen waren in de Filmschuur in een mum van tijd volgeboekt, maar sinds de lockdown is de film alleen nog te zien via Picl, de digitale filmzaal van de Filmschuur.

Afleiding

Jan Uttien, filmprogrammeur van de Filmschuur zegt hierover: „De impact van corona is groot voor ons allemaal, maar het is misschien wel het zwaarst geweest voor de kwetsbare ouderen onder ons. Wij bieden hen nu graag afleiding met deze film, veilig in hun eigen leefomgeving. Veel van de bewoners wonen al een groot deel van, of zelfs hun gehele leven in Haarlem en omgeving. Voor hen is het extra leuk om de prachtige oude beelden van hun stad voorbij te zien komen en herinneringen met elkaar op te halen aan vroeger.”

Op een later moment wordt de film ook vertoond in de Sint Jacob-locaties Nieuwe Delftweide en Bosbeek. De film is op aanvraag ook beschikbaar voor andere instellingen voor ouderen. Zorgcentra die dat willen kunnen contact opnemen met Marieke de Wildt via publiciteit@toneelschuur.nl.

De documentaire is nog tot en met 1 mei voor andere belangstellenden te zien via Picl.nl (kosten 8,50 euro)

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.