Politie: burgemeester verbiedt demonstratie bij Binnenhof

ANP Producties | Bron: ANP

De demonstratie vlak bij het Binnenhof in Den Haag waaraan ongeveer honderd actievoerders van Extinction Rebellion meedoen, is verboden door de burgemeester. Dat heeft de politie ter plaatse omgeroepen. De demonstranten hebben de keuze gekregen of weg te gaan, of afgevoerd te worden in een politiebusje.

Op de mededeling van de politie reageerden de actievoerders door harder te gaan zingen. Ze gaven eerder aan pas te vertrekken als ze zouden worden gearresteerd. Tientallen politieagenten zijn op de been en er zijn veel politiebusjes.

Circa honderd demonstranten van de actiegroep Extinction Rebellion verzamelden zich vrijdag vlakbij het Binnenhof. De actievoerders probeerden eerst het Binnenhof op te komen, maar de politie heeft dat voorkomen. Vervolgens blokkeerden ze de Korte Vijverberg, een weg die leidt naar het Binnenhof. De poort naar het Binnenhof is afgesloten door de politie.

Uitstoot naar nul

Leden van actiegroep Extinction Rebellion voeren actie onder het motto ‘Geen gelul, nu naar nul’. De groep wil dat het nieuwe kabinet het verlies aan biodiversiteit stopt en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengt tot "netto nul" in 2025. "Politici moeten afzien van de focus op politieke haalbaarheid en economische groei, en zich richten op het beleid dat noodzakelijk is om de planeet te behouden voor planten, dieren en mensen", aldus de groep.

Zeven actievoerders die het Binnenhof wilden bestormen maar werden tegengehouden, werden een tijdlang afgezonderd van de rest. Een aantal van hen werd naar het politiebureau gebracht.

Lenterebellie

De sfeer was verder goed. Verschillende actievoerders gingen zitten en maakten zich aan voorwerpen als lantaarnpalen vast. Er werden leuzen geroepen en flashmobs gedaan op het nummer Toxic van Britney Spears. Ook was er een "voetbalwedstrijd" met als politici verklede rebellen, die hun "doelen" steeds missen.

De actie maakt deel uit van de "lenterebellie" van Extinction Rebellion, waarmee de groep van eind februari tot in april door het hele land actievoert voor een beter klimaat, en vormt de aftrap van de "Aardeparade", die onder meer Utrecht (10 april), Amsterdam (11 april), Rotterdam (13 april), Nijmegen (14 april) en Den Haag (16 april) aandoet. In iedere stad vinden demonstraties plaats met theater, muziek en andere creatieve activiteiten. Net als vorige acties zijn ook deze coronaproof, belooft de actiegroep; rebellen dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.