Gedeputeerde Staten van Limburg stappen per direct op

ANP Producties | Bron: ANP

Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg is vrijdagmiddag per direct opgestapt. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL. Volgens NRC heeft Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan provinciale subsidies doorgesluisd naar eigen bv's. In de Staten leek zich een meerderheid af te tekenen voor een motie van wantrouwen tegen GS, ingediend door de PVV.

De gedeputeerden waren deze motie voor. Namens het college maakte gedeputeerde Andy Dritty (Lokaal-Limburg) het terugtreden bekend. "De signalen zijn helder, het vertrouwen ontbreekt", zei Dritty. "Er wordt ge- en veroordeeld zonder waarheidsvinding." Twee weken geleden stapten beide CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus wegens dezelfde kwestie ook al op.

De motie van de PVV was overigens niet alleen gericht tegen de gedeputeerden, maar ook tegen gouverneur Theo Bovens in diens rol van hoeder van de integriteit. Ook de SP riep Bovens vrijdag op de eer aan zichzelf te houden. Wat Bovens gaat doen, is nog niet duidelijk.

Onderste steen

Vorige week zei de gouverneur dat de onderste steen boven moet komen in de IKL-kwestie. De affaire rond Vrehen en het opstappen van twee gedeputeerden noemde hij schadelijk voor het vertrouwen in het Limburgse bestuur. Als de berichten rond Vrehen kloppen, vindt Bovens de gang van zaken "onaanvaardbaar en onuitlegbaar", zei hij een week geleden tijdens het eerste Statendebat over de kwestie.

Limburg kent een extraparlementair bestuur, een vinding van voormalig CDA'er Koopmans. Dat betekent dat er geen coalitieprogramma is, en besluiten met wisselende meerderheden worden genomen. Het aanvankelijk zevenkoppige college werd tot nog toe door een meerderheid in de Staten gesteund. Nadat twee weken geleden het CDA-smaldeel het college verlaten had, kozen vrijdag ook de overige vijf gedeputeerden van VVD, Lokaal-Limburg, Forum voor Democratie, PVV en voormalig GroenLinks, voor de aftocht.

De vergadering van Provinciale Staten werd rond 15.30 uur geschorst voor overleg van de fractievoorzitters.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.