Bereid je alvast voor op de bijentelling 17 en 18 april

17 en 18 april is de nationale bijentelling.© Foto Pixabay

Van onze verslaggever

Een weekend om nu alvast in de agenda te zetten: 17 en 18 april is de nationale bijentelling.

Iedereen kan meedoen, ook als je geen of weinig kennis van bijen hebt. Leer de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen te herkennen via de bijengids of stel alvast je vragen aan een bijenexpert tijdens ’Naturalis Live’ op donderdag 15 april.

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom wordt iedereen gevraagd om mee te doen aan het landelijke bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.

Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. ,,Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, wetenschapper aan de Universiteit Leiden en bijenexpert bij Naturalis. Vorig jaar deden ruim 10.000 mensen mee aan de telling. In totaal telden zij – ondanks de wolken dat weekend – ruim 130.000 bijen. ,,Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n vijf jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.