Britse kranten eren 'verfrissende' prins Philip

ANP Producties | Bron: ANP

Britse kranten hebben prins Philip zaterdag prominent op de voorpagina staan. Vrijwel alle grote dagbladen betuigen eer aan de vrijdag overleden 99-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth.

"Vaarwel, mijn geliefde", kopt de Daily Mail bij een paginagrote foto van de koningin en prins. Ook de Daily Mirror kiest voor hetzelfde citaat met een foto van het echtpaar, dat 73 jaar getrouwd was. De Daily Mail omschrijft Philip als "de trouwste steunpilaar" van de koningin.

The Sun meldt dat iedereen met de koningin meehuilt om de dood van Philip. Het dagblad koos voor meerdere foto's op de voorpagina, waaronder de trouwfoto van hem en Elizabeth.

Energie en intelligentie

The Times en The Guardian kozen voor een foto van de hertog van Edinburgh in zijn eentje. Eerstgenoemde vergezelt het beeld met een citaat van de prins waarin hij op 90-jarige leeftijd terugblikt op zijn rol als echtgenoot van een koningin. "Het was vallen en opstaan. Er was geen precedent. Als ik iemand vroeg: wat verwacht je dat ik doe, dan keken ze me blanco aan. Ze hadden geen idee. Niemand had echt een idee."

Volgens The Guardian zag het Britse establishment Philip aanvankelijk als buitenstaander, maar zorgde zijn "energie en intelligentie" voor een "broodnodige verfrissing" binnen het koningshuis.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.