EU-president slaapt slecht na 'sofagate' Von der Leyen

ANP Producties | Bron: ANP

Charles Michel, de voorzitter van de raad van EU-regeringsleiders, slaapt "uit schaamte" slecht sinds Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, eerder deze week op bezoek bij de Turkse president Erdogan geen passende stoel kreeg. Dat heeft hij zaterdag gezegd in de Duitse krant Handelsblatt.

"Ik maak er geen geheim van dat ik niet goed heb kunnen slapen sinds dat moment, omdat de beelden zich blijven afspelen in mijn hoofd", aldus Michel. De EU-president voegde daaraan toe dat als hij de tijd terug kon draaien en het ongedaan kon maken, hij dat zou doen.

Von der Leyen werd tijdens het bezoek afgescheept met een plaats op de bank tegenover Erdogans buitenlandminister, ver van Erdogan en Michel vandaan. De zichtbaar ontstemde commissievoorzitter vroeg daarvoor nog tevergeefs aandacht. Michel zweeg en dat werd hem door velen aangerekend. De affaire wordt inmiddels 'sofagate' genoemd.

Michel verdedigde zich woensdag nog tegen de scherpe kritiek dat hij had moeten ingrijpen. Wel liet hij op Facebook weten dat de "schrijnende situatie" waarin Von der Leyen belandde hem niet koud liet. Maar toen ze doorkregen in wat een ongemakkelijke toestand ze beland waren, "kozen we ervoor om die niet te verergeren met een scène". Ze wilden voorrang geven aan de kwesties die ze met Erdogan wilden bespreken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.