Toezichthouder VS: geen verband Janssen-vaccin en bloedklachten

ANP Producties | Bron: ANP

De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten zien vooralsnog geen duidelijk verband tussen bloedklachten en het coronavaccin van Janssen. De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft dat gemeld, nadat vrijdag bekend werd dat iemand is overleden die het middel van Janssen ontving en last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca.

In totaal zijn volgens het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nu vier meldingen - waarvan drie uit de Verenigde Staten - bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

De Amerikaanse toezichthouder zegt op de hoogte te zijn van "een paar" gevallen in de Verenigde Staten. "Op dit moment hebben we geen causaal verband gevonden met vaccinatie en we zetten ons onderzoek en beoordeling van deze gevallen voort", aldus de FDA in een verklaring. "Beide aandoeningen kunnen veel verschillende oorzaken hebben."

Het EMA doet onderzoek naar het Janssen-vaccin. De Nederlandse farmaceut heeft zelf vrijdag ook al laten weten dat er "momenteel geen duidelijk oorzakelijk verband" is.

Janssen is een dochteronderneming van het Amerikaanse farmacieconcern Johnson & Johnson (J&J). Het Janssen-vaccin hoeft maar één keer te worden toegediend en wordt in de Verenigde Staten al gebruikt. Nederland krijgt maandag de eerste vaccinflesjes geleverd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.