Dodental Myanmar stijgt tot boven de 700 na nieuw geweld

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal mensen dat is gedood sinds de militaire staatsgreep in Myanmar is gestegen tot meer dan zevenhonderd na nieuwe onlusten dit weekend. De demonstranten laten zich nog altijd niet afschrikken en gingen zondag in het hele land opnieuw de straat op.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) zijn ten minste 701 mensen gedood bij het gewelddadige optreden van veiligheidstroepen tegen demonstranten. Alleen al vrijdag werden zeker 82 mensen gedood in de zuidoostelijke stad Bago, aldus AAPP. Lokale media meldden dat het leger zwaar geschut heeft gebruikt tegen burgers.

"De VN in Myanmar volgen de gebeurtenissen in Bago met berichten over zwaar geweld dat wordt gebruikt tegen burgers en weigering van medische behandeling van gewonden," schreef het VN-kantoor in Myanmar op Twitter. De organisatie riep op tot beëindiging van het geweld en behandeling van de gewonden.

Huisarrest

Sinds het leger op 1 februari de burgerregering omverwierp en regeringsleider Aung San Suu Kyi onder huisarrest plaatste, protesteren mensen bijna dagelijks ondanks het harde legeroptreden. Militairen schieten regelmatig met scherp op demonstranten.

Volgens AAPP zijn 3000 mensen gearresteerd. Het leger zou mensen martelen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.