Zowel Söder als Laschet willen opvolger Merkel worden

ANP Producties | Bron: ANP

De leidinggevenden van de Duitse christendemocratische zusterpartijen CDU en CSU waren zondag bijeen om zich te buigen over de opvolging van bondskanselier Angela Merkel (CDU), minder dan zes maanden voor de verkiezingen in september. Markus Söder van de CSU zei als eerste bereid te zijn om de kanselierskandidaat voor de christendemocraten te worden. Niet veel later maakte ook zijn belangrijkste concurrent Armin Laschet (CDU) zijn kandidatuur bekend.

"Söder en ik hebben vandaag een lang gesprek gehad. Wij hebben ons bereid verklaard om ons kandidaat te stellen voor het kanselierschap", vertelde CDU-partijleider Laschet op een gezamenlijke persconferentie. Hij voegde eraan toe dat spoedig de kandidaat wordt gekozen, zonder een specifieke datum te noemen. De 54-jarige Söder, deelstaatpremier van Beieren en leider van de rechtsere Beierse zusterpartij CSU, is de favoriet volgens de peilingen.

Laschet (60) is deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen, gematigd en sinds januari voorzitter van de CDU. Hij geniet de voorkeur van de CDU-partijtop. Volgens een recente peiling van de publieke omroep ARD maakt Söder meer kans om de overwinning binnen te slepen voor CDU/CSU dan Laschet. Ruim de helft van de Duitsers ziet in Söder een goede kanselierskandidaat, tegenover net geen 20 procent voor Laschet.

Weekend van de waarheid

De christendemocraten staan onder groeiende druk om een kanselierskandidaat te kiezen. De Duitse boulevardkrant Bild sprak al van een "weekend van de waarheid". Söder heeft in het verleden aangegeven dat hij zijn toekomst vooralsnog in Beieren voor zich ziet. Nog nooit was een CSU-voorman bondskanselier.

Laschet zei tegen Bild am Sonntag dat hij met het oog op de stemming in de partij "zeer snel" een besluit wil zien over de nieuwe kanselierskandidaat. De CSU-fractievoorzitter in de Bondsdag, Alexander Dobrindt, zei echter tegen verslaggevers dat de keuze naar verwachting "in de komende twee weken" valt.

De winnaar zal het moeten opnemen tegen onder anderen minister van Financiën Olaf Scholz, die als kanselierskandidaat van de sociaaldemocratische SPD is gekozen. De rechts-populistische AfD, de grootste Duitse oppositiepartij, besloot zaterdag op haar partijcongres om de keuze voor hun topkandidaat nog voor zich uit te schuiven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.