Iran: terreuraanslag op nucleaire installatie

ANP Producties | Bron: ANP

De belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz was doelwit van "anti-nucleair terrorisme". Dat stelt de Iraanse organisatie voor atoomenergie, die verder laat weten dat Iran zich het recht voorbehoudt te reageren.

Eerder zondag was er nog sprake van een ongeluk in de ondergrondse kerninstallatie van Natanz. Het atoomagentschap repte over een stroomstoring. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De meldingen komen een dag nadat er in Natanz geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik zijn genomen.

Vorig jaar was er brand in de centrale. Volgens de Iraanse regering was die het gevolg van een Israëlische sabotagepoging.

Uraniumverrijking

De kernreactor van Natanz is cruciaal voor de uraniumverrijking door het Iraanse regime, dat het uranium volgens critici wil gebruiken voor het maken van kernwapens. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) houdt de ontwikkelingen in Natanz dan ook in de gaten.

Teheran en Washington proberen ondertussen het nucleaire verdrag van 2015 nieuw leven in te blazen. Het verdrag beoogt de nucleaire activiteiten van Iran te beperken in ruil voor de verlichting van sancties. De Verenigde Staten trokken zich er drie jaar geleden onder president Trump uit terug. Hij stelde opnieuw sancties in tegen het Iraanse regime. Dat besloot op zijn beurt om het atoomprogramma uit te breiden, tegen de regels van het akkoord.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.