Nederlands tintje op tweede dag BAFTA-uitreiking

ANP Producties | Bron: ANP

De tweedaagse uitreiking van de BAFTA's, de belangrijkste Britse filmprijzen, beleeft zondag zijn hoogtepunt. In de Royal Albert Hall in Londen worden de belangrijkste awards uitgereikt. In totaal moeten nog in zeventien categorieën de winnaars bekend worden.

De Bosnische film Quo Vadis, Aida?, over de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide gepleegd door Bosnisch-Servische troepen, is een van de kanshebbers. De film heeft een Nederlands tintje dankzij de verschillende meespelende Nederlandse acteurs zoals Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslinga. Quo Vadis, Aida? dingt mee in de categorieën beste regie en beste niet-Engelstalige film.

De BAFTA's gelden jaarlijks als belangrijke graadmeter voor de Oscars, die eind april worden verdeeld. Zaterdagavond werden de winnaars in acht kleinere categorieën aangekondigd tijdens een kleine en sobere ceremonie. De film Ma Rainey's Black Bottom kreeg twee prijzen en is daarmee tot dusver de titel met de meeste awards.

De ceremonie van zondag wordt gepresenteerd door Dermot O'Leary en Edith Bowman. Zij krijgen bij de diverse categorieën hulp van beroemde acteurs. Vanuit Londen mogen onder anderen Priyanka Chopra, Hugh Grant, Tom Hiddleston, Felicity Jones, Pedro Pascal en Jonathan Pryce de enveloppen openen. In een studio in Los Angeles zitten namen als Anna Kendrick en Renée Zellweger klaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.