Paar honderd coronademonstranten op Museumplein

ANP Producties | Bron: ANP

In Amsterdam hebben zich zondagmiddag opnieuw een paar honderd mensen verzameld op het Museumplein om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Volgens een gemeentewoordvoerder waren er "zo'n 150 tot 200 man". Er zijn twee mensen aangehouden. Ook in Amstelveen werd gedemonstreerd.

Zowel het aantal mensen als de sfeer op het Museumplein was vergelijkbaar met eerdere zondagse coronademonstraties. Er was muziek en mensen liepen met parapluutjes en spandoeken met leuzen erop. Om 16.00 uur was de demonstratie ten einde en hebben mensen het plein verlaten. Er werden twee mensen aangehouden die naar aanleiding van eerdere demonstraties op het Museumplein een gebiedsverbod hadden gekregen. De politie laat weten dat het om een 70-jarige vrouw en een 41-jarige vrouw gaat.

De politie stelde zich wel anders op dan eerdere zondagen. Normaal gesproken stonden agenten om het Museumplein, nu hebben ze zich op andere plekken in de stad verzameld. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de andere tactiek die de zogenoemde koffiedrinkers hadden aangekondigd. Mogelijk zouden zich op meerdere verschillende plekken in de hoofdstad mensen verzamelen. Dat lijkt niet te zijn gebeurd.

In Amstelveen kwam zondagmiddag wel om 14.00 uur een groep van ongeveer 150 mensen bijeen om te demonstreren tegen de coronamaatregen. Die demonstratie was niet aangekondigd, waardoor een uur later is gezegd dat die ontbonden moest worden, laat een woordvoerder van de gemeente Amstelveen weten. Vanuit de Covid-maatregelen waren de groepsgrootte en dat mensen geen afstand hielden, reden de demonstratie te beëindigen. "Om 16.00 uur zijn een aantal mensen vervolgens op de grond gaan zitten, een soort sitdown. Daarna heeft de mobiele eenheid hen verzocht uit elkaar te gaan." Daar werd gehoor aan gegeven.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.