Het is dringen geblazen op de marathon. Veel gegadigden voor een olympisch startbewijs

Abdi Nageeye lijkt als enige man zeker van een olympisch startbewijs.
© Foto ANP/Marco de Swart
Amsterdam

De Nederlandse strijd om een olympisch startbewijs op de marathon bij de mannen is ongemeen spannend. Vijf langeafstandslopers voldeden al aan de limiet, terwijl er maar drie per land aan de Spelen kunnen meedoen. In Enschede kan het aantal kandidaten zich zondag verder uitbreiden.

De naam NN Mission Marathon zegt het al: er wordt een missie nagejaagd. Een olympisch optreden afdwingen is voor de meeste deelnemers de inzet. In het internationale veld – met Eliud Kipchoge, de regerend olympisch kampioen uit Kenia die als enige atleet ooit op de 42,195 kilometer de barrière van twee uur wist te doorbreken, als blikvanger – wagen zes Nederlanders (vier mannen en twee vrouwen) een poging.

Het is dringen op de marathon. Hoe dat zo ineens?

Sinds de introductie van de ’wonderschoenen’ in 2016 heeft het marathonlopen een hoge vlucht genomen en liggen er kansen. De wereldrecords zijn inmiddels aangescherpt tot 2.01,39 (Eliud Kipchoge bij de mannen in 2018) en 2.14,04 uur (Brigid Kosgei bij de vrouwen in 2019).

In Nederland zette Abdi Nageeye de toon: op het revolutionaire schoeisel verpulverde hij in het voorjaar van 2019 zijn eigen nationale besttijd van anderhalf jaar eerder (2.06,17 om 2.08,16). Bij de vrouwen lukte het vooralsnog niemand om Lornah Kiplagat als recordhoudster (2.23,43 in 2003) af te lossen.

Kipchoge liep zelfs in het najaar van 2019 nóg harder (1.59,40), maar die score werd niet als mondiaal record erkend. Er was geen sprake van een officiële wedstrijd en hij maakte gebruik van liefst 41 roulerende tempomakers. De schoen die hij aan had, is inmiddels door World Athletics in de ban gedaan.

De internationale atletiekfederatie heeft vorig jaar bepaald dat weliswaar een dikke verende schuimlaag en een carbonplaat zijn toegestaan, mits de maximale hoogte van de zool veertig millimeter bedraagt. Althans: die ’stapelhoogte’ is vastgesteld bij maat 42. Atleten met grotere voeten kunnen reglementair zelfs nog iets daarboven uitkomen, aangezien de proporties van de schoen behouden mogen blijven.

Maar: door de snellere tijden zullen ook de limieten navenant scherper zijn, toch?

De Nederlandse eis was al vastgesteld toen de schoen in de volle breedte zijn waarde nog moest bewijzen. Wat heet: voor de Spelen in 2012 bedroegen de limieten nog respectievelijk 2.10,00 (mannen) en 2.27,24 uur (vrouwen). Vier jaar later was dat verlaagd tot 2.11,00 en 2.28,00. Dit keer is de ondergrens 2.11,30 om 2.28,30. Tel uit je winst.

Bij de vrouwen liep Andrea Deelstra de vereiste tijd, bij de mannen een veelvoud. De sluitigstermijn is 31 mei. Hoe wordt daarna de defenitieve mannenafvaardiging bepaald?

De snelste is zeker van uitzending (het moet raar lopen als Nageeye dat niet is), de andere twee startbewijzen zijn aanwijsplekken. Factoren die een rol spelen: de positie op de seizoensranglijst, het moment in het jaar waarbij de tijd is gelopen, de plek waar dat is gebeurd, de weersomstandigheden tijdens die race én het prestatieniveau over een langere periode.

Met name dat laatste aspect kan in het voordeel zijn van Michel Butter, als de ’herintreder’ zich zondag bij het vijftal weet te voegen. Hij heeft het beste ’trackrecord’ op de marathon: twee keer nestelde hij zich in de subtop van een World Major Marathon (zevende in Boston in 2012 en zesde in New York in 2017) en daarnaast dook hij in zijn carrière drie keer onder de huidige limiet, met 2.09,58 uur als persoonlijk record. Van de genomineerden was alleen Khalid Choukoud, buiten ’zekerheidje’ Nageeye, sneller: hij kwam afgelopen zondag tot 2.09,55.

Twente Airport, het gesloten vliegveld in Enschede, vormt het lege loopdecor. Naast Butter staan Frank Futselaar (die zijn kwalificatietijd wil verbeteren), Roy Hoornweg, Mohamed Ali, Jill Holterman en Ruth van der Meijden aan de start. Björn Koreman en Bo Ummels zegden geblesseerd af.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen