Reactie op kritiek: Boeren zijn juist zuinig met water | opinie
Met stuwen en duikers wordt geprobeerd water langer vast te houden.© Foto ANP/Hollandse Hoogte
De landbouw zit in het verdomhoekje. Discussies over het inperken van zowel de veestapel als land (’koeien of huizen’), beloven volgens Dirk Bruins* niet veel goeds voor de boeren.
Water is belangrijk voor ons allemaal. We hebben het immers nodig om te kunnen leven. Zo gebruiken boeren en tuinders water om eten, drinken, bomen en planten te maken voor ons allemaal. Nu vers water de laatste jaren schaars lijkt te worden, is het belangrijk dat we zo goed mogelijk met ons water omgaan. Nederlandse boeren en tuinders zijn daar heer en meester in.
Wat ik jammer vind is dat boeren en tuinders in de discussie over water steeds weer als boosdoener worden weggezet. Afgelopen zondag nog meldde het tv-programma ’Waterman’ dat boeren 15.000 liter water nodig hebben voor een kilogram rundvlees. Een GroenLinks-Kamerlid pakte dit gretig op en tweette ’15.000 liter water is nodig voor 1 kg rundvlees, leert #waterman’.
Maar de waarheid is dat dit niet het eerlijke verhaal is. De waarheid is dat Nederlandse boeren en tuinders als geen ander goed omgaan met water. De waarheid is dat boeren en tuinders als geen ander voor onze aarde zorgen. Dat doen zij niet voor zichzelf, dit is namelijk belangrijk voor ons allemaal. Zo zijn er de afgelopen jaren honderden droogtestuwen in Nederland geplaatst.
Droogtestuwen
Boeren, tuinders en waterschappen hebben hier samen aan gewerkt. Deze droogtestuwen houden oppervlaktewater vast. Daar beginnen ze in de winter al mee om in de zomer droogte te voorkomen.
Ook zijn ze dagelijks bezig om water vast te houden en het bodemleven te verbeteren. Zo brengen duizenden collega’s compost aan op het land. Daarmee verbetert de kwaliteit van de bodem. Zo krijgt de bodem een zogenaamde sponswerking. Hierdoor kan de bodem meer water vasthouden.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Ik zou pagina’s kunnen vullen met initiatieven van boeren. Individueel leveren boeren en tuinders hun bijdrage aan de wateropgaven en zeker 15.000 boeren doen dat in samenwerkingsverbanden. Daar ben ik trots op en ik vind dat wij daar allemaal trots op kunnen zijn.
Dan over de cijfers. Allereerst is 15.000 liter per kilogram rundvlees het wereldwijde gemiddelde. Het gemiddelde in Nederland is veel lager, namelijk 6500 liter per kilogram. Daar moet bij worden opgemerkt dat van die 6500 liter 90 procent regenwater is (bron: UNESCO-IHE Institute for Water Education).
Efficiënt
Het bewijst dat Nederlandse boeren en tuinders in staat zijn om zeer efficiënt voedsel te kunnen maken voor ons allemaal. Dat komt doordat wij in één van de meest vruchtbare delta’s van de wereld wonen. Jaag je boeren hier weg, dan zal elders op de wereld veel meer water nodig zijn om dezelfde voedselkwaliteit te behalen.
De zaken die ik hierboven noemde zijn duidelijk. De feiten spreken voor zich. Toch staan we altijd open voor verbeteringen en kritiek. Niet willen veranderen en vasthouden aan het eigen gelijk lost niets op. Maar doen alsof de boeren het probleem zijn lost óók niets op.
We moeten samen het gesprek aangaan en stap voor stap Nederland beter maken. Voor ons allemaal. Dan wordt duidelijk: boeren zijn niet het probleem. Ze zijn de oplossing.”
*) Dirk Bruins is voorzitter van LTO Noord, bestuurslid van LTO Nederland en melkveehouder
Landbouw
Dirk Bruins stelt dat in discussies foutieve cijfers worden ingebracht waarmee boeren worden weggezet als boeman. Hij is voorzitter van LTO Noord, bestuurslid van LTO Nederland en melkveehouder.