Schutter bloedbad Indianapolis kocht wapens legaal

ANP Producties | Bron: ANP

Brandon Hole, de 19-jarige verdachte van het bloedbad in een vestiging van FedEx in het Amerikaanse Indianapolis, heeft de twee semiautomatische wapens waarmee hij acht mensen doodschoot legaal kunnen aanschaffen. Dat maakte politiechef Randal Taylor tijdens een persconferentie bekend, meldt The New York Times. Hole kocht de wapens in juli en in september 2020.

Eerder kwam al naar buiten dat Hole kampte met mentale problemen en in maart 2020 al in aanraking was geweest met de autoriteiten. Zijn moeder had toen de politie gebeld om te waarschuwen voor mogelijke gewelddadige plannen van haar zoon. Agenten namen destijds een geweer in beslag bij de man.

Taylor vermoedt dat de autoriteiten naar aanleiding van dat incident niet naar een rechter zijn gestapt om de man als een potentieel risicogeval te bestempelen. In dat geval kan de rechter besluiten iemand het recht op een wapen voor een bepaalde periode te ontzeggen. De politiechef wist niet zeker of een dergelijke hoorzitting heeft plaatsgevonden. Maar het geweer dat de politie eerder had ingenomen, is nooit teruggegeven. "Ik weet niet waarom we het in ons bezit hielden, maar het is goed dat we dat deden", aldus Taylor.

Hole was oud-werknemer van FedEx en zou in het najaar van 2020 nog hebben gewerkt in de vestiging waar hij donderdagavond (lokale tijd) acht mensen doodschoot voordat hij de hand aan zichzelf sloeg. Meerdere mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers zijn meerdere sikhs, die bij de vestiging werkten. Volgens de politie duurde het voorval hooguit enkele minuten en was het al voorbij toen agenten eenmaal ter plaatse waren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.