VS en China willen samen klimaatverandering aanpakken

ANP Producties | Bron: ANP

De Verenigde Staten en China willen samen de klimaatverandering te lijf gaan, hebben beide landen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Het statement komt na een bezoek van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry aan Shanghai.

"De Verenigde Staten en China zijn vastbesloten om met elkaar en met andere landen samen te werken om de klimaatcrisis aan te pakken, met de ernst en urgentie die het vereist", aldus de verklaring van Kerry en China's speciale gezant voor klimaatverandering Xie Zhenhua.

Kerry, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, was de eerste functionaris van de regering van president Joe Biden die China bezocht. In de gezamenlijke verklaring worden meerdere samenwerkingsmogelijkheden genoemd tussen de VS en China, de twee grootste economieën ter wereld die samen verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de broeikasgasemissies die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering. Onder meer het klimaatakkoord van Parijs en het Raamverdrag van de Verenigde Naties worden als voorbeelden aangehaald.

Biden heeft van klimaat een topprioriteit gemaakt en breekt daarmee met het beleid van zijn voorganger Donald Trump, die nauw verbonden was met de fossiele brandstofindustrie.

De Amerikaanse president heeft zich weer aangesloten bij het klimaatverdrag van Parijs van 2015, waarover Kerry onderhandelde toen hij staatssecretaris was. Dat verdrag verplichtte landen ertoe maatregelen te nemen om de temperatuurstijging op niet meer dan twee graden Celsius boven het pre-industriële niveau te houden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.