Bondgenoten Navalni kondigen landelijke acties aan

ANP Producties | Bron: ANP

Bondgenoten van de opgesloten Russische oppositieleider Aleksej Navalni hebben landelijke acties aangekondigd. Ze willen dat aanhangers van de Kremlincriticus op 21 april massaal de straat opgaan. Zo moet aandacht worden gevraagd voor zijn verslechterende gezondheidstoestand.

"Het is tijd om in actie te komen. Het gaat niet alleen meer over de vrijheid van Navalni, maar ook over zijn leven", zei naaste medewerker Leonid Volkov op Facebook. Hij zei dat de demonstratie op woensdag een beslissende slag kan worden in de strijd tegen het "absolute kwaad" of het laatste oppositieprotest voor de komende jaren.

Medewerkers en familieleden van Navalni maken zich ernstige zorgen over zijn medische problemen. De oppositieleider zit in een strafkamp en ging daar eind maart in hongerstaking. Hij vond dat de autoriteiten hem goede medische zorg onthielden voor zijn rug- en beenklachten en wil worden behandeld door een arts van zijn keuze.

'Hij kan ieder moment sterven'

Een medische organisatie die banden heeft met Navalni waarschuwde zaterdag dat zijn leven inmiddels gevaar loopt. Uit testresultaten zou blijken dat de kans bestaat op nierfalen en een hartinfarct. "Hij kan ieder moment sterven", schreef een cardioloog, die de autoriteiten opriep de politicus over te brengen naar de intensive care.

De situatie wordt ook buiten Rusland op de voet gevolgd. De Franse minister van Buitenlandse Zaken maakte zondag duidelijk dat zijn land zich "grote zorgen" maakt over het welzijn van de oppositieleider. Eerder had een groep internationale prominenten, onder wie schrijver J.K. Rowling en acteur Jude Law, in een open brief aangedrongen op goede medische zorg.

Ook de dochter van de politicus, die studeert aan de Amerikaanse Stanford University, mengde zich in de discussie. Daria Navalnaja riep de autoriteiten via Twitter op een arts toegang te geven tot haar vader.

Verzamelen in meerdere steden

De aanhangers van Navalni hopen de druk op de autoriteiten te verhogen door grote demonstraties te organiseren. Ze hebben de ambitie op 21 april de grootste straatprotesten uit de recente geschiedenis te organiseren. Aanhangers van de politicus gingen ook al de straat op nadat hij in januari was opgepakt na zijn terugkeer uit Duitsland. Dat leidde tot duizenden arrestaties.

Het team van Navalni wil dat mensen zich woensdagavond gaan verzamelen in meerdere steden. President Poetin houdt op diezelfde dag een belangrijke speech. "Doe een beroep op al je kennissen en kom naar de centraal gelegen pleinen", zei oppositielid Volkov. "Denk niet dat er niks van ons afhangt."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.