Duizenden mensen tellen recordaantal bijen

ANP Producties | Bron: ANP

Bij de vierde Nationale Bijentelling is dit weekend een recordaantal bijen geteld. Meer dan 9000 mensen noteerden tot nu toe zo'n 168.000 bijen. Vorig jaar werden er zo'n 130.000 bijen geteld door ruim 10.000 mensen.

Het opnieuw hoge aantal tellers dit jaar is goed nieuws voor de wilde bij, zegt bijenexpert bij Naturalis Koos Biesmeijer. "Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland."

De gegevens van deze editie moeten nog nauwkeurig geanalyseerd worden, maar Biesmeijer heeft niet de indruk dat sprake is van een achteruitgang van bijen in het stedelijk gebied. "Afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor bijen. Niet alleen hebben veel gemeenten hun maaibeleid verbeterd, ook veel tuineigenaren hebben meer aandacht besteed aan een natuurlijke en bijenrijke tuin. Meer groen en bloemen, minder tegels en een bijenhotel hebben veel tuinen aantrekkelijker gemaakt voor bijen."

Winterse kou

Experts speculeerden eerder dat de winterse kou in april wel eens effect kon hebben op het aantal getelde hommels. Toch is dit niet terug te zien in de waargenomen aantallen: voor de hommels ligt die per tellocatie zelfs hoger dan tijdens de vorige telling. "Toch blijft het verrassend dat de meeste hommelkoninginnen de kou van begin april hebben doorstaan", zegt Vincent Kalkman, bijenexpert bij Naturalis.

Net als de voorgaande drie jaar staat de honingbij met stip op één als meest getelde soort, met meer dan 45.000 getelde individuen. Op veel plekken in de stad hebben hobby-imkers kasten staan en hun bijen waaieren over de woonwijken uit. De rosse metselbij staat net als vorig jaar op de tweede plek. De gehoornde metselbij is dit jaar van het podium gestoten door de aardhommel.

Het aantal tellingen zal de komende uren mogelijk nog oplopen tot een nieuw record: voor laatkomers staat het telformulier namelijk nog open tot maandagavond 20.00 uur. Het eindresultaat is te vinden op nationalebijentelling.nl.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.