Zinloos geweld bestaat niet, slachtoffers dwingen ons partij te kiezen. Wegkijken is pas echt zinloos | Commentaar

Rens Koldenhof

De parallel is pijnlijk duidelijk. Joes Kloppenburg een jonge Badhoevedorper, greep 25 jaar geleden in toen op straat een jongeman zulke harde klappen kreeg dat hij het bewustzijn verloor. Met fatale gevolgen voor Joes. Zijn plaatsgenoot Bas van Wijk deed vorig jaar hetzelfde toen een vriend met geweld beroofd werd van zijn nep-rolex. Ook hij overleefde die interventie niet.

Maandag begint de strafzaak in de zaak van Bas van Wijk. De familie zal het woord mogen voeren om uit te leggen welke impact dit misdrijf heeft op hun leven. Een spreekrecht dat deels te danken is aan Jan Kloppenburg, de vader van Joes. Hij was een van de eerste slachtoffers die het woord voerde in de rechtbank. Inmiddels is het spreekrecht voor nabestaanden en slachtoffers wettelijk geregeld. Dat is mede te danken aan de inspanningen van Jan Kloppenburg, die zich er als lid van de Vereniging Ouders van een Vermoord Kind hard voor maakte bij de politiek.

Jan Kloppenburg liep mee in de stille tocht na de dood van Bas van Wijk. Hij sprak er vorig jaar over in deze krant. Het was voor hem vanzelfsprekend. De dood van zijn zoon kreeg het stempel ’zinloos geweld’ dat sindsdien helaas een ingeburgerd begrip is geworden. De term spreekt Kloppenburg niet aan. Hij probeert de dood van zijn zoon zingevend te maken, door iedere keer opnieuw van zich te laten horen. Hij vertelde het verhaal van Joes al op honderden scholen. Aan mogelijke slachtoffers, maar vooral aan potentiële daders. Hoeveel levens zal hij zo gered hebben?

In NRC Handelsblad zegt Kloppenburg dat de wereld er niet veiliger op is geworden sinds de dood van Joes. Werd zijn zoon nog het slachtoffer van een harde klap, inmiddels staat zinloos geweld voor getrokken messen en sinds enige tijd ook vuurwapens. Bas van Wijk kreeg vier kogels in z’n lichaam. Hij had geen schijn van kans.

En toch was zijn actie zingevend. Net als Joes staat Bas voor een wereld waarin we ons hoofd niet afwenden als anderen slachtoffer dreigen te worden van geweld. Wetten zijn belangrijk, maar de norm op straat wordt in eerste instantie door gewone mensen als Joes en Bas bepaald. Zij pikten het geweld dat zich voor hun ogen afspeelde niet en grepen in. Wegkijken is pas echt zinloos.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.