Horeca vindt mogelijk versoepelen op 28 april te weinig

ANP Producties | Bron: ANP

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil nog steeds dat er, als er al iets open mag in de horeca, dat meer is dan slechts de terrassen. Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland benadrukt zondagavond nogmaals dat zijn organisatie denkt dat er meer mogelijk is. "We zullen niet alleen genoegen nemen met terrassen open, zeker niet als het met zware restricties gepaard gaat".

Zondagavond werd duidelijk dat het demissionaire kabinet toch weer iets positiever gestemd is over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen op 28 april dan de afgelopen tijd het geval was. Maar of de terrassen echt open mogen en of er andere coronamaatregelen worden afgeschaald, is nog niet duidelijk, meldden ingewijden na afloop van het Catshuisberaad zondag. De komende dagen zijn er nog overleggen, onder meer maandag met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Maandagmiddag heeft KHN ook nog overleg met onder meer Veiligheidsminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer.

"Wij hebben het kabinet meerdere keren laten weten dat wij nooit genoegen kunnen nemen met alleen terrassen open als bij andere branches meer vrijheden mogelijk zijn. Niet omdat we het de andere branches niet gunnen, want er is meer mogelijk dan nu toegestaan is. Maar juist omdat alleen terrassen openen geen juiste invulling is van de ruimte eerlijk verdelen. De horeca is niet alleen terrassen. Denk aan de restaurateurs, cateraars, hotels etcetera."

Toe aan versoepelen

Willemsen zei eerder al dat het land toe is aan versoepelingen. Ook pleit hij voor duidelijkheid over hoe de overheid komende tijd stapsgewijs weer meer wil toestaan. Volgens KHN is het mogelijk meer ruimte te geven voor ondernemen, zonder dat dit ten koste gaat van de bestrijding van het virus. Dit laatste stelde de organisatie eerder al in een eigen routekaart. Als het kabinet die routekaart zou overnemen dan zou er tegelijk met openen van de terrassen, een voorraad regels komen waarmee de horeca binnenruimtes kan openstellen. Denk aan verplichte reserveringen en gezondheidschecks. Ook zou er dan een maximaal aantal personen aan een tafel mogen zitten. En er zou een beperking gelden van het aantal gasten per 10 vierkante meter.

Dinsdag is er nog crisisoverleg over de situatie en volgt in de avond een persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. Daarin zullen zij de besluiten bekendmaken en toelichten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.