'Britten sturen twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee'

ANP Producties | Bron: ANP

Groot-Brittannië zal volgende maand twee oorlogsschepen naar de Zwarte Zee sturen nu de spanningen tussen Rusland en Oekraïne oplopen, meldt de Sunday Times op basis van hoge marine-functionarissen die niet bij naam worden genoemd.

Volgens de krant zal een torpedobootjager bewapend met luchtafweerraketten vanuit de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee gaan, samen met een anti-onderzeeër fregat.

F-35B gevechtsvliegtuigen, die verticaal kunnen opstijgen en landen, en helikopters voor het jagen op onderzeeërs van vliegdekschip HMS Queen Elizabeth staan klaar om de twee schepen in de Zwarte Zee te ondersteunen als er een dreiging is van Russische troepen. Het Britse vliegdekschip zou eigenlijk in de Middellandse Zee moeten blijven vanwege een internationaal verdrag dat vervoerders verbiedt de Zwarte Zee binnen te komen, aldus de Times.

"Het VK en onze internationale bondgenoten zijn onwankelbaar in onze steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne", vertelde een woordvoerder van het ministerie van Defensie aan de krant.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.