Duitsland herdenkt zijn 80.000 coronadoden

ANP Producties | Bron: ANP

Tijdens een kerkdienst in Berlijn zijn in Duitsland de bijna 80.000 mensen herdacht die zijn overleden door corona. De dienst werd gehouden in de bekende Gedächtniskirche, in het bijzijn van bondskanselier Angela Merkel en president Frank-Walter Steinmeier.

"Ziekte, sterven en de dood kunnen niet worden weggeschoven in dit lange jaar en hebben diep ingegrepen in de levens van velen", zei de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie Georg Bätzing. "Wat hier ontbreekt, wat mensen wordt afgenomen aan nabijheid en genegenheid, dat verwondt de ziel. Gemiste momenten zijn gemiste kansen - ze zijn uniek, er is geen tweede keer."

Steinmeier riep Duitsland op tot eenheid. Volgens hem heeft de coronauitbraak "op een verschrikkelijke manier diepe wonden en gaten geslagen". "Laten we de pandemie, die ons al dwingt om afstand te houden als mensen, niet toestaan om ons ook als maatschappij uiteen te spelen", aldus de president. "We gaan gebukt onder de last van deze pandemie en zijn moe van het dispuut over de juiste aanpak. Daarom hebben we een pauzemoment nodig, een moment voorbij de dagelijkse politiek, een moment dat we samen kijken naar de menselijke tragedie door de pandemie."

De dienst werd live op tv uitgezonden.

Later op de dag is er nog een ceremonie in het Konzerthaus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.