Streefbedrag gehaald van actie voor 'kinderen van Ruinerwold'

ANP Producties | Bron: ANP

Het streefbedrag voor de crowdfundingsactie voor de negen zogenoemde 'kinderen van Ruinerwold' is binnen twee dagen gehaald. Zondagochtend stond de teller op ruim 270.000 euro. Doel was om voor elk kind 30.000 euro op te halen.

Het geld gaat via een stichting naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019.

De inzamelingsactie begon vrijdagmiddag rond 14.30 uur en liep al vanaf het begin hard. Het bedrag is afkomstig van meer dan 10.000 donateurs. De oudste kinderen laten in een reactie weten het nog niet te kunnen bevatten. "Het voelt als een erkenning vanuit de maatschappij en wordt als hartverwarmend ervaren. Woorden schieten tekort", staat in een bericht dat vanuit de Stichting Kinderen van Ruinerwold is gestuurd. Ze bedanken iedereen hartelijk voor de steun.

"Sprakeloos zijn we over dit fantastische resultaat", reageert Esther Suurmond, een van de initiatiefnemers van de stichting. "We zijn verrast en ontroerd dat zoveel mensen dit initiatief hebben omarmd om de negen jongvolwassenen een steuntje in de rug te bieden." Naast donaties zijn er ook veel lieve en bemoedigende berichten binnengekomen. "We zullen deze bundelen en aanbieden aan de kinderen."

Seksueel misbruik

De crowdfundingsactie blijft de komende week nog doorlopen via de website geef.nl en volgens Suurmond is het daarna nog mogelijk directe donaties te doen op de bankrekening van de stichting.

De afgelopen weken was het verhaal van de oudste vier, onder wie ook degene die alarm sloeg, te zien op televisie in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Documentairemaakster Jessica Villerius praat daarin met de drie inmiddels volwassen jongens en een vrouw nadat ze in 2019 door hen benaderd was omdat ze hun verhaal wilden doen. Miljoenen mensen keken naar de serie.

Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden op een afgelegen boerderij in het Drentse dorp. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Maar de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat de strafvervolging van Van D. moest worden beëindigd omdat hij door zijn slechte gezondheid niet kan terechtstaan.

Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Door de beslissing van de rechtbank kwam de man op vrije voeten. Advocaat Corinne Jeekel heeft inmiddels laten weten namens de oudste vier kinderen een civiele procedure te willen beginnen tegen hun vader.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.