Minder sociale huur, meer middeldure koop in Schalkwijks nieuwbouwproject

Marlies Vording
Haarlem

De Haarlemse gemeenteraad heeft donderdagavond een opvallende motie aangenomen. De partijen willen minder sociale huurwoningen in een sloop- en nieuwbouwplan in de Boerhaavewijk. In plaats daarvan willen ze meer middeldure koop- en huurhuizen.

Dat is goed voor de ’differentiatie’ binnen de wijk, menen indieners D66, Hart voor Haarlem, VVD en CDA. Daarnaast benadrukken de partijen dat er ook voor mensen met een middeninkomen nauwelijks huizen beschikbaar zijn.

Woningcorporatie Elan Wonen is van plan 84 verouderde sociale huurwoningen aan de Louis Pasteurstraat en de Roordastraat tegen de vlakte te gooien. Daar komen 150 woningen voor terug: 130 in de sociale sector, 20 in de vrije sector.

Gezien het grote tekort aan huurwoningen in het sociale segment pleiten Haarlemse partijen gewoonlijk voor de komst van meer huizen van dat type.

De stemming over de motie verliep rommelig. Het voorstel kreeg net genoeg steun doordat een lid van GroenLinks en een lid van Trots Haarlem tegen hun collega-fractieleden in op het laatste moment voor stemden.

Lees ook: Woningcorporatie Elan gaat drie portiekflats in Haarlem-Schalkwijk slopen om plaats te maken voor nieuwbouw

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.