Bolsonaro: leger gaat de straten op als ik dat wil

ANP Producties | Bron: ANP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag gezegd dat hij gehoorzaamheid van het leger verwacht in het geval dat hij beveelt dat militairen op straat de orde moeten herstellen. De uitspraken van de rechts-populistische president hebben verdere vraagtekens doen rijzen over de politieke neutraliteit van het leger.

Bolsonaro zei in een interview niet in detail te willen treden "over wat ik voorbereid". "Als we problemen krijgen, hebben we een plan", aldus de president. "Ons leger kan dan op een dag de straten opgaan."

De uitspraken van Bolsonaro, een gewezen legerofficier die geregeld met nostalgie verwijst naar de verleden militaire dictatuur in Brazilië, doen weinig om zijn critici gerust te stellen. Die beschuldigen de president ervan dat hij het leger naar zijn hand wil zetten door middel van benoemingen. Ook vrezen sommige critici van Bolsonaro dat er geen vreedzame machtsoverdracht komt als hij volgend jaar de verkiezingen verliest.

Grote onrust

Bolsonaro staat in toenemende mate onder druk nu de corona-epidemie in Brazilië catastrofale vormen aanneemt. Hij ligt in eigen land sterk onder vuur vanwege zijn aanpak van de pandemie. Brazilië heeft na de Verenigde Staten het hoogste aantal coronadoden ter wereld.

Vorige maand benoemde Bolsonaro zijn voormalige stafchef tot minister van Defensie en verving hij de complete legertop. Dat besluit, dat onderdeel was van een kabinetsherschikking, leidde tot grote onrust bij meerdere hoge militairen.

Verkiezingsfraude

Sinds hij in 2018 werd verkozen, heeft Bolsonaro geregeld ongefundeerde uitlatingen gedaan over verkiezingsfraude in Brazilië. Volgens zijn critici is dat het voorwerk om uiteindelijk een nadelige verkiezingsuitslag op dezelfde manier aan te vechten als Bolsonaro's voorbeeld Donald Trump deed in de Verenigde Staten.

Bolsonaro sprak zijn steun voor Trump uit toen die na de verkiezingen van november zonder enig bewijs volhield dat hij de verkiezingen als gevolg van fraude had verloren. Trumps desinformatiecampagne culmineerde uiteindelijk in de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari, waarbij meerdere doden vielen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.