België geeft AstraZeneca-vaccin ook aan veertiger

ANP Producties | Bron: ANP

België gaat het coronavaccin van AstraZeneca ook toedienen aan veertigers. Nog jongere Belgen die al een AstraZeneca-prik hebben gekregen, krijgen ook een tweede. De heel kleine kans op bloedstollingsproblemen weegt niet op tegen de bescherming die het middel veertigers en vijftigers biedt tegen het coronavirus, vinden de Belgische autoriteiten.

Uit ongerustheid over de zeldzame maar gevaarlijke combinatie van bloedklonters en een bloedplaatjestekort prikte België tot dusver enkel nog mensen van 56 jaar en ouder met het AstraZeneca-vaccin. Wie jonger is, heeft meer kans op de bijwerking en minder te winnen bij inenting. Nederland heeft die grens op 60 jaar gelegd.

Maar ook voor veertigers winnen de voordelen van de nadelen, concludeert België nu. Het land kan de AstraZeneca-vaccins ook niet missen om het inenten van burgers van middelbare leeftijd op stoom te houden. De leeftijdsgrens zakt daarom naar 41.

Zwangere vrouwen

Wie zonder problemen al eens is geprikt met het vaccin, kan zorgeloos de tweede nemen, wijst onderzoek volgens de Vlaamse minister Wouter Beke (Volksgezondheid) uit. Voor hen is daarom helemaal geen leeftijdsgrens meer.

Dat geldt ook voor het Janssen-vaccin. Dat middel lijkt heel soms dezelfde bijwerking te vertonen, maar het risico is zo klein dat ook bijvoorbeeld Nederland het voor alle leeftijden gebruikt. België volgt dat voorbeeld.

België gaat verder, anders dan Nederland, zwangere vrouwen met voorrang inenten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.