Voor tweede nacht op rij schermutselingen in Jeruzalem

ANP Producties | Bron: ANP

In het door Israël bezette Oost-Jeruzalem is het vrijdag voor de tweede avond op rij onrustig met schermutselingen tussen de Israëlische politie en Palestijnen. De gemoederen lopen er hoog op vanwege beperkingen op samenkomsten. Ook zijn veel Palestijnen boos naar aanleiding van eerdere botsingen met de politie en aanvallen door extreemrechtse joden op Palestijnen donderdag.

Ongeregeldheden in de nacht van donderdag op vrijdag hadden volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zeker 105 gewonden tot gevolg. Ongeveer 20 van hen moesten voor behandeling naar een ziekenhuis worden overgebracht. Volgens de Israëlische politie raakte ook een twintigtal agenten gewond.

De geweldsuitbarsting van donderdag begon bij een van de toegangspunten van de ommuurde historische binnenstad nadat de politie de toegang had afgesloten naar plekken waar Palestijnen normaliter samenkomen in de islamitische vastenmaand ramadan. De situatie kwam verder op scherp te staan toen extreemrechtse joden Palestijnen gingen aanvallen en "dood aan de Arabieren" scandeerden.

Nadat het vrijdag overdag rustig was gebleven, braken 's avonds opnieuw schermutselingen uit nadat duizenden gelovigen na het avondgebed de al-Aqsa-Moskee verlieten en oog in oog met gewapende politieagenten kwamen te staan. Bij de onlusten gooiden de gelovigen waterflessen naar de agenten, die op hun beurt flitsgranaten gooiden om de menigte te dwingen zich te verspreiden.

De Verenigde Staten hebben inmiddels laten weten bezorgd te zijn over de situatie in Jeruzalem. De VS veroordeelden daarbij de haat tussen Palestijnen en Israëliërs.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.