’Wij zijn kampioen’, zingen de fans van Ajax na de zege op kansen missend AZ

© ANP

Jeroen Haarsma
Amsterdam

Ajax is officieus kampioen geworden dankzij een overwinning op AZ. In een vermakelijk duel, mét publiek, wonnen de Amsterdammers met 2-0.

Met een voorsprong van twaalf punten op PSV en een veel beter doelsaldo, kan Ajax de landstitel niet meer ontgaan in de resterende vier duels. Voor AZ wordt het een hels karwei om PSV nog in te halen en tweede te worden; de Eindhovenaren staan na dit weekend drie punten voor en het doelsaldo van PSV is beter.

Voor het eerst in tijden werden de spelers van AZ weer eens uitgefloten bij de opkomst voor de warming-up. De 7.500 Ajax-fans in de Arena waren logischerwijs door het dolle heen dat ze voor deze ’proef’ naar het stadion mochten en lieten zich horen. ’Kampioenen’, kampioenen’, klonk het bij de aftrap.

Maar in de eerste helft klonken er vaak genoeg ook kreten van opluchting. De grootste kansen waren namelijk voor AZ. Teun Koopmeiners schoot nét naast de kruising, Calvin Stengs zag een poging met rechts uit de hoek getikt door Ajax-keeper Maarten Stekelenburg en Albert Gudmundsson faalde oog in oog met de doelman. Ook verdediger Bruno Martins Indi was na een goede cornervariant dicht bij de 0-1.

AZ werd vooral gevaarlijk via het pijlsnelle duo op links. Owen Wijndal en Jesper Karlsson waren hun directe tegenstanders Devyne Rensch en Antony meermaals te snel én te slim af. Vooral de duels tussen linksachter Wijndal en rechtsbuiten Antony waren op het scherp van de snede. Al vroeg in de wedstrijd drukten de twee ’mannetjes’ hun voorhoofden tegen elkaar en de strijdbijl werd daarna niet meer begraven.

(Tekst gaat door onder de foto)

© ANP

Ajax, dat donderdag nog speelde tegen FC Utrecht (1-1), was ook niet ongevaarlijk. AZ-keeper Marco Bizot onderscheidde zich door met doodsverachting voor de koppende Sébastien Haller te duiken en tikte vlak voor het rustsignaal een vrije trap van Dusan Tadic stijlvol uit de hoek.

Volop vermaak dus, voor de 7.500 aanwezigen. Dat bleef zo na rust. Vroege kansen van Nico Tagliafico (Ajax) en Gudmundsson (AZ) waren veelzeggend voor de intenties van de teams, die allebei vol voor de winst speelden. De Ajax-fans roerden zich meer en meer en gesteund door het thuispubliek zette Ajax meer en meer aan.

Dat leidde tot de openingstreffer van Davy Klaassen, die Ajax dit seizoen al zo vaak aan een voorsprong hielp. AZ-rechtsback Yukinari Sugawara trapte in de schijntrap van Tadic, die de bal daarna bij de vrijstaande middenvelder bezorgde. Het doelpunt ontmoedigde AZ, dat er niet meer aan te pas kwam. Ajax verzuimde lang een tweede treffer te maken; dat gebeurde pas in de slotminuut, toen wederom Klaassen de gevierde man was uit een hoekschop.

’Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen’, zong het thuispubliek. Dat klopt, al moet Ajax nog minimaal een week wachten voordat het de schaal daadwerkelijk in ontvangst neemt.

Ajax-AZ 2-0 (0-0). 66. Klaassen 1-0, 90. Klaassen 2-0.

Ajax: Stekelenburg; Rensch (64. Mazraoui), Timber, Martínez, Tagliafico; Klaassen, Alvarez, Gravenberch; Antony (64. Neres), Haller (86. Brobbey), Tadic (90+1: Idrissi).

AZ: Bizot; Yukawara, Letschert (90+1. Leeuwin), Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson (73. De Wit), Koopmeiners; Stengs, Boadu, Karlsson (78. Reijnders).

Davy Klaassen viert de 1-0.

Davy Klaassen viert de 1-0.© Foto ANP/MAURICE VAN STEEN

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen