Tata Steel levert staal voor ’het Palenhuis’, een ode aan de heipaal, dat een ontmoetingsplek wordt voor bewoners van een nieuwe duurzame wijk in Amsterdam

Piet van Wijk en Coenraad Spaans bij Tata Steel.© foto Fixmedia B.V.

Pieter van Hove
IJmuiden

Tata Steel levert staal voor het te bouwen kunstwerk ’het Palenhuis’ in Amsterdam. Kunstenaar Piet van Wijk is de winnaar van een prijsvraag die de gemeente had uitgeschreven.

Het werk is een ode aan de heipaal, een twintig meter hoog huis op palen. Daarmee visualiseert Piet van Wijk hoe Amsterdam is opgebouwd uit miljoenen palen.

Het kunstwerk komt te staan in het meest zuidoostelijke punt van de Sluisbuurt en wordt een landmark genoemd. Verwachting is dat object zal fungeren als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze duurzame wijk. Tata Steel levert 28 stalen zogeheten Weathering steel buizen. Het Weathering staal is corrosiebestendig en heeft geen conservering nodig.

Trillingen

De holle stalen buizen - die later met beton gevuld zullen worden - zijn duurzaam en sterk tegelijk. Conventioneel heien geeft geluids- en trillingsoverlast. Doordat in een holle buispaal op een voetplaat binnen de buis wordt geheid, is nauwelijks sprake van geluid en trillingen. Volgens Coenraad Spaans van Tubes Tata Steel zijn er al duizenden ronde stalen heipalen geleverd voor de renovatie van de houten funderingen onder het oude centrum.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.