Henk Grol zoals verwacht aangewezen voor Olympische Spelen, judobond had het veel moeilijker met de vrouwen tot 70 kilo

Henk Grol op het EK.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Haarlem

Zoals verwacht gaat de Haarlemse judoka Henk Grol deze zomer naar de Olympische Spelen. Hij troefde in de kwartfinale van het EK eerder deze maand zijn concurrent Roy Meyer af in een rechtstreeks gevecht.

Hoewel Grol in Lissabon de finale verloor, wist hij zelf daarna al wel dat hij voldoende had gepresteerd om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Tokio. Het wordt de vierde deelname van Grol (36) aan de Spelen en de eerste keer bij de zwaargewichten (+100 kilo). In een klasse lichter veroverde hij brons in 2008 (Peking) en 2012 (Londen) en werd hij in Rio in 2016 in de achtste finales uitgeschakeld.

De keuze in de vrouwenklasse tot 70 kilogram was de lastigste, licht Tjaart Kloosterboer als voorzitter van de selectiecommissie toe. „Zeg maar gerust ondoenlijk. Ik heb in mijn carrière vaker in een positie gezeten om keuzes te maken, maar dit was de allermoeilijkste.’’ Judoka Sanne van Dijke vertegenwoordigt Nederland in die klasse. De 25-jarige Europees kampioene heeft van de Nederlandse judobond de voorkeur gekregen boven Kim Polling (30).

De twee waren drie jaar lang in een tweestrijd verwikkeld om een olympisch ticket; Nederland mag per gewichtsklasse maar één judoka naar Tokio sturen. De selectiecommissie nam in de afweging de medailles die tijdens de kwalificatieperiode van drie jaar zijn behaald, de resultaten tegen judoka’s uit de top tien van de wereld en de positie op de mondiale ranglijst mee.

Kloosterboer: ,,Natuurlijk ben je als selectiecommissie altijd verzekerd van een goede keuze als je het hebt over de nummer drie en vier van de wereld, maar zo voelt het niet. Het is ongelooflijk wrang voor Kim dat we haar niet mee kunnen nemen naar Tokio.”

In de klasse tot 78 kilogram kreeg Guusje Steenhuis de voorkeur boven Marhinde Verkerk.

Meer nieuws uit Sport Regionaal