Ton was terstond ondersteboven van Irma | Over liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. De liefde van Ton voor Irma is echt, maar van een ander soort.

Ton weet wat liefde is. In 86 jaar leerde hij wat het betekent om het te missen, het te krijgen en het weer kwijt te raken. Zijn ’meisje’ overleed twee jaar geleden na een huwelijk van 58 jaar. „Och Yanaika, ik hield zo van haar. Op een dag hoop ik dat haar as samen met de mijne een plek mag krijgen in de duinen.

Maar de liefde is iets geks. Er is een vrouw geweest die 18 jaar lang mijn steun en toeverlaat was. Ik heb ook van haar gehouden, al is er nooit echt iets tussen ons gebeurd.

Ik heb als kind weinig liefde gekend. Heel wat lellen om mijn oren gehad en nooit een arm om me heen. Ik weet nog goed dat ik in de oorlog een tijdje naar een pleeggezin moest. Mijn pleegmoeder hield me vast als we werden gebombardeerd. Daar, op dat moment voelde ik wat liefde was. Zo warm, dat moest het wel zijn. Later toen ik mijn vrouw leerde kennen, herkende ik het in haar.

Vanaf de jaren 50 werkte ik als timmerman aan de wederopbouw van Amsterdam. Later werd ik uitvoerder en renoveerde de mooiste grachtenpanden. In 1979 was ik bezig met het dak van een rijksinrichting. Maar mijn bloeddruk was te hoog, ik kreeg het aan mijn hart en moest uiteindelijk stoppen. Gelukkig zag de directeur van de inrichting andere mogelijkheden. Ik kon bij hem aan de slag als werkleider voor een groep criminele jongens. Dat was niet niks trouwens. In mijn eentje op een gang met een groep die bepaald niet uit lieverdjes bestond. Maar op een dag kwam er in het pand naast ons een vrouw werken. Ze kwam lesgeven aan onze buitenlandse jongens. Ik zal nooit vergeten hoe ze binnenkwam om zich voor te stellen en die stomme collega’s van me meteen commentaar hadden. ’Wat motte we met dat mens?!’ Maar wat een vrouw. Wat een ballen. Ze ging rechtop staan en zei: ’Ik ben niet van justitie, dus ik heb niks met jullie te maken. Ik ben hier voor de jongens’. Ik was terstond ondersteboven van haar.

Irma was 21 jaar jonger dan ik, maar ze werd mijn maatje. Ze luisterde naar mijn verhalen over het werk, we spraken over thuis en ze heeft meerdere keren mijn vrouw ontmoet. Het was zo fijn om op die werkplek iemand te hebben om mee te praten. Irma was zelf ook getrouwd en had een jong gezin. Haar man was Marokkaans. Ook zo’n lieverd. Ik ben er met mijn vrouw nog een keer couscous gaan eten.

Na mijn pensioen heb ik haar nog één keer op een reünie gezien en daarna een jaar of acht niet. Maar in 2015 nam ze contact met me op. Ze zou graag eens een keer op bezoek komen. Het was een rare tijd. Mijn vrouw begon de eerste tekenen van dementie te vertonen. Zelf had ik gezondheidsklachten waarvoor ik Lyrica kreeg. Rotspul, echt vergif. Ik was achteraf bezien constant onder invloed. Die medicijnen namen mijn remmingen weg. Op de dag dat Irma langskwam en we gezellig met z’n drieën hadden gepraat, bracht ik haar terug naar de auto. Ik was zo blij haar weer te zien. Toen heb ik haar om een kus gevraagd. Ik zou dat anders nooit hebben gedurfd, maar ze gaf hem.

Een tijdje daarna belde haar dochter. Irma was opgenomen in het ziekenhuis met een bacterie. Terwijl mijn vrouw steeds verder achteruit ging, ging ik elke week bij Irma op bezoek. Ik had zorgen om beiden, raakte overweldigd door alles en door die stomme medicijnen liet ik me meeslepen. Ik heb Irma toen brieven geschreven waarin ik mijn liefde uitsprak. Dat werd haar te veel. Ze vroeg me te stoppen en wilde me niet meer zien. Mijn liefde voor Irma is echt, maar het was van een ander soort. Ik hoop dat ze me op een dag kan vergeven dat ik te ver ging.

Mijn vrouw is twee jaar geleden overleden. Door haar dementie en ook de vreselijke medicatie die ze kreeg, was ze veranderd. Maar op de laatste dag pakte ze mijn gezicht en keek me aan. ’Wat ben je toch een lieve man’, zei ze. En zij was de liefste vrouw van de wereld.”

Wil jij iets delen Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.