Demonstranten raken slaags met politie in Berlijn

ANP Producties | Bron: ANP

In Berlijn zijn demonstranten op de Dag van Arbeid serieus slaags geraakt met de politie. Pas laat in de avond keerde de rust geleidelijk terug. In andere Duitse steden waren er slechts wat incidentele voorvallen tijdens evenementen van zowel linkse als rechtse organisaties.

Volgens de politie verzamelden zo'n 5000 betogers zich zaterdag in de Berlijnse wijk Neukölln. De ordebewakers waren voorbereid op de komst van tweemaal zoveel mensen. Sommige bronnen meldden dat dat aantal ruimschoots werd gehaald.

Het liep uit de hand toen raddraaiers de agenten begonnen te bekogelen met flessen en stenen en hen ook lijfelijk aanvielen. Op verschillende plekken werden afvalcontainers en pallets in brand gestoken. De politie verweerde zich onder meer met pepperspray. Drie agenten raakte gewond door vuurwerk. Verscheidene relschoppers werden gearresteerd.

Protestborden

Linkse actievoerders zwaaiden met vlaggen of hadden zich gewapend met protestborden. Ze schreeuwden leuzen tegen de politie. Deze riep met megafoons de demonstranten op zich aan de corona-regels te houden, waaronder anderhalve meter afstand van elkaar. Velen hadden daar maling aan en eisten onder meer onmiddellijke hervatting van het sociale leven en vrij baan voor sportclubs.

Ook elders in het land waren vergelijkbare manifestaties. In Hamburg joeg de politie een samenscholing van honderden linkse activisten uiteen voor het cultureel centrum Rote Flora met behulp van een waterkanon. Later werd een eind gemaakt aan een niet-toegestane betoging in het Lohmühlenpark. Tientallen bezoekers werden aangehouden.

In Frankfurt hielden 3000 personen een protestmars. Een aantal deelnemers werd gearresteerd wegens het gooien van vuurwerk en aanvallen van de politie. Ook hier werd het waterkanon ingezet. Vergelijkbare incidenten werden gemeld in Leipzig en Erfurt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.