Decennia na ’Trees heeft een Canadees’ starten bevrijdingskinderen de zoektocht naar hun vaders

NEderlandse vrouwen met Canadese bevrijders van ons land in mei 1945.

NEderlandse vrouwen met Canadese bevrijders van ons land in mei 1945.© Nationaal Archief

Jan Vriend

Het was het seizoen van vrijheid en liefde, de zomer van 1945. In de feestroes van de bevrijding kregen veel Nederlandse meisjes een relatie met één van de Canadese bevrijders. Hossende feestzalen zongen ’Trees heeft een Canadees’ dé hit van dat jaar. Uit die relaties werden duizenden kinderen geboren. Vaak uit liefde, vaak ook uit onwetendheid. Na de roze wolk kwam vaak de schaamte. Dit jaar worden de bevrijdingskinderen 75. Die van hen komen in de krant aan het woord over de zoektocht naar hun vaders.

Nederland is in 1944 en 1945 bevrijd dankzij de inzet van ongeveer 170.000 Canadezen. Zij kozen vrijwillig voor het leger, dat destijds met grote campagnes personeel wierf. ’Kom bij het leger en ontdek de wereld’, was de leuze. Veel jonge Canadezen waagden de stap, vaak aangemoedigd door de gebrek aan beter.

Vanwege een economische crisis in hun land heerste er toen grote werkloosheid in Canada. Als militair was je zeker van een inkomen en eten. En respect: want het geallieerde leger zou de gehate Duitse bezetter eindelijk verjagen. Van de tien miljoen Canadezen trokken er destijds ruim een miljoen naar Europa.

Nederland telt naar schatting tussen de 4500 en de 7000 kinderen die rond de bevrijdingsdagen zijn verwekt bij een Nederlandse moeder door een vader uit Canada, de Verenigde Staten of Groot-Brittannië. Van meer dan de helft zou de vader niet bekend zijn, zegt Wolfgang Oude Aost.

Hij was bestuurslid van de Vereniging Bevrijdingskinderen die van 1984 tot 2006 heeft bestaan. Deze vereniging ondersteunde de zoektocht van hun aanhang naar hun vader. „Er zijn ongeveer 1.100 vaders gevonden. In het overgrote deel is er contact gelegd tussen de Canadese familie en het bevrijdingskind in Nederland.”

Opgeheven

De vereniging is opgeheven omdat het zoeken naar de vaders vanwege hun leeftijd zinloos was geworden. De meesten waren inmiddels overleden.

Los van de moeders van de bevrijdingskinderen die in Nederland achterbleven waren er ook 1886 Canadese bevrijders die hun Nederlandse ’oorlogsbruid’ naar Canada lieten overkomen.

Lees de drie interviews met ’bevrijdingskinderen’.

Bent u mijn vader? Olga Rains is de houtvast bij zoektochten in Canada

Greetje Wildschut kreeg er na bijna 75 jaar familie bij. ’Hoera, ik heb een halfzus in Canada’

Wie was zijn Canadese vader?, vraagt André Swart zich zijn hele leven af. Een foto is het enige dat hij heeft

Hier de Isakop

En hier de isatekst En hier de isatekst En hier de isatekst En hier de isatekst En hier de isatekst En hier de isatekst En hier de isatekst

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.