Indiase premier Modi verliest verkiezingen in cruciale deelstaat

ANP Producties | Bron: ANP

De hindoe-nationalistische partij van de Indiase premier Narendra Modi is er niet in geslaagd om de verkiezingen in de belangrijke deelstaat West-Bengalen te winnen. Modi's populariteit heeft zwaar te lijden onder de rampzalige wending die de corona-epidemie in de afgelopen maand heeft genomen in India, mede als gevolg van het beleid van Modi's regering.

De premier werd er de afgelopen weken ook geregeld van beschuldigd dat hij meer met de verkiezingen bezig was dan met de coronapandemie. Ook de federale kiescommissie moest het ontgelden, omdat die massale verkiezingsbijeenkomsten heeft toegestaan.

De deelstaatverkiezingen in West-Bengalen zijn uitgelopen in een klinkende overwinning van de TMC, die met name groot is in die specifieke regio, waar ook de miljoenenstad Calcutta ligt. TMC-aanvoerder Mamata Banerjee, de enige vrouwelijke deelstaatpremier in India, kan zich zodoende opmaken voor haar derde termijn. Ondanks de nederlaag, wist premier Modi's BJP wel meer zetels te winnen in West-Bengalen dan in de vorige verkiezingen in de deelstaat. De BJP is er nu de grootste oppositiepartij.

Agressieve campagne

Behalve in West-Bengalen zijn er in vier andere deelstaten verkiezingen geweest. De BJP voerde een agressieve campagne, ondanks de corona-epidemie. De verkiezingen worden alom gezien als een lakmoesproef van de effecten van de tweede coronagolf op de steun voor Modi en zijn rechtse partij. TMC-aanvoerder Banerjee geldt als een fel critica van premier Modi.

In de noordoostelijke deelstaat Assam wist de BJP zijn macht te behouden. In het zuidelijke Tamil Nadu won de grootste regionale oppositiepartij TMK. In Kerala, ook in het zuiden, won de regerende linkse partij en slaagde de coalitie van Modi er niet in om meer zetels te veroveren. In het bijzondere territorium Puducherry won een lokale partij die verbonden is aan Modi's BJP.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.