Coronasituatie in Surinaamse ziekenhuizen nog zorgelijk

ANP Producties | Bron: ANP

De situatie in de Surinaamse ziekenhuizen is nog steeds zorgelijk vanwege het hoge aantal coronapatiënten, hoewel het aantal nieuwe positieve gevallen de laatste dagen lijkt te stabiliseren. Met veel kunst- en vliegwerk lukt het om het aantal bedden uit te breiden, maar er zijn niet voldoende verpleegkundigen. Dat was de boodschap die de Surinaamse gezondheidsautoriteiten zondagmiddag tijdens een persconferentie lieten horen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid werd tijdens de persconferentie vergezeld door een aantal medische specialisten die continu bezig zijn de Covid-situatie te beheersen. Zij deden een oproep aan de Surinamers om zich te laten vaccineren en zich aan de coronamaatregelen te houden. Ramadhin vindt dat nog te weinig mensen zich hebben laten inenten. Ongeveer 40.000 mensen, nog geen 10 procent van de mensen die in aanmerking komen, hebben een prik gekregen.

De weekend lockdowns in Suriname hebben volgens Ramadhin goed gewerkt, nu de derde golf steeds beter onder controle lijkt. Het was dit weekend de derde keer dat er een lockdown was. Toch wilde hij zondag nog geen uitspraak doen over eventuele versoepelingen van de maatregelen.

Voldoende vaccins

Het lijkt erop dat Suriname voor de komende maanden voldoende vaccins krijgt. Deze komen voor een groot deel van de internationale Covax-campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Suriname heeft ook Nederland en de Verenigde Staten gevraagd of ze vaccins kunnen leveren. Ramadhin zei dat hij ook interesse heeft in het Russische Spoetnik-V-vaccin.

De minister zei dat de voorlichting over het belang van de vaccinatie vanaf maandag opgevoerd zal worden. Hij wees er ook op dat over enkele dagen al een begin wordt gemaakt met het geven van de tweede vaccinatie aan de mensen die al een prik hebben gehad.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.