Ontwerp nieuwe vloer Colosseum in Rome onthuld

ANP Producties | Bron: ANP

Het uitzicht op de tribunes van het Colosseum in Rome vanaf het middelpunt van de arena was ooit gereserveerd voor gladiatoren en terdoodveroordeelden, maar is binnenkort ook te bewonderen door toeristen. Het Italiaanse ministerie van Cultuur maakte zondag bekend hoe de nieuwe vloer in het Colosseum eruit gaat zien. In 2023 moet die voltooid zijn.

Het tweeduizend jaar oude Colosseum, gebouwd op initiatief van de Romeinse keizer Vespasianus en ingewijd door diens zoon en opvolger Titus, heeft momenteel geen arenavloer. Daardoor is nu het ondergrondse gedeelte nog te zien, op een klein stuk na.

Het ontwerp van een Milanees ingenieursbedrijf heeft zondag de voorkeur gekregen boven tien concurrenten. Het project moet ervoor zorgen dat de antieke resten van het Colosseum bewaard blijven, maar moet het gebouw ook gedeeltelijk in zijn oude luister herstellen, maakte minister van Cultuur Dario Franceschini bekend. De winnende kandidaat heeft een vloer van roterende houten planken voor ogen, die ervoor moet zorgen dat het nu nog blootgelegde ondergrondse gedeelte geventileerd en verlicht blijft.

Russo

De hoofdarcheoloog van het Colosseum, Alfonsina Russo, zegt dat het bouwproject voor de arena eind dit jaar of begin 2022 moet aanvangen. Voor de uitvoering van het project ter waarde van zo'n 15 miljoen euro loopt een Europese aanbesteding.

De arenavloer van zo'n 3000 vierkante meter moet in 2023 gereed zijn voor publiek, aldus Russo. Voor de coronapandemie bezochten dagelijks zo'n 25.000 toeristen het Colosseum. Voor de opknapbeurt is ongeveer 18,5 miljoen euro uitgetrokken.

Plan

In het plan dat zondag werd gepresenteerd, is voorgesteld om een volledig demonteerbare vloer te bouwen van accoya, een duurzame soort gemodificeerd hout. De latten van de vloer zullen gemonteerd worden aan een rotatiesysteem zodat er lichtval en luchttoevoer onder de vloer blijft. Het regenwater, dat nu nog terechtkomt in de resten waar binnenkort de vloer overheen wordt gelegd, gaat gebruikt worden voor de toiletten van Romes best bezochte monument.

Franceschini hoopt in juli de G20-cultuurtop die dan in Rome gepland staat in het Colosseum te houden. De bedoeling is dat het gebouw ook voor andere grote culturele evenementen gebruikt gaat worden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.