Premium

Rina vocht tegen haar tranen in Afghanistan. ’Als je zelf graag kinderen hebt gewild, is het erg zwaar om te zien dat een kind minder waard is dan een hond’

Rina Koopman-Kuijl: ,,Ik wilde als kind al verpleegster worden, anderen helpen.”
© Foto Ronald Goedheer
Uitgeest

Rina Koopman-Kuijl (61) kreeg vorige week in Uitgeest een bijzonder lintje, onder meer voor elf uitzendingen als operatieassistent. In Afghanistan vocht ze tegen de tranen. ,,Als je zelf graag kinderen hebt gewild, is het erg zwaar om te zien dat een kind minder waard is dan een hond.”

In de militaire compound in Kandahar kwam op een slechte dag een meisje van zeven jaar binnen. ,,Wat er gebeurd was, weet ik niet. Ze miste een arm, had een gat in de darm. We deden voor haar wat we konden en intussen werd gezocht naar de vader. Toen die uiteindelijk in het kamp kwam, wilde hij haar eigenlijk niet meer. Toch ging ze met vader mee, gewond en al. Later werd ze dood gevonden in de woestijn. Dat hakt er in, kan ik je vertellen. Wat een drama. Maar ja, je moet er ook weer overheen stappen. Beseffen dat ze in zo’n bijna middeleeuwse dorpssamenleving niet beter weten, dat ze hun eigen mores hebben.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.