Jaap van Dissel krijgt wetenschappelijke prijs voor rol tijdens coronacrisis. ’Hij laat zich niet verleiden tot politieke uitspraken’

Annemarie de Jong
Leiden

Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan de Universiteit Leiden, krijgt de Akademiepenning toegekend.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) beloont Van Dissel (1957) voor de manier waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van VWS en het crisisteam van de overheid wetenschappelijk heeft geadviseerd over de bestrijding van covid-19.

„Als voorzitter van het landelijke Outbreak Management Team heeft Van Dissel zich vanaf het begin van de pandemie met tomeloze energie en bewonderingswaardige rust ingezet om politiek en publiek te informeren over de wetenschappelijke kennis over COVID-19. Dat doet hij in een zich snel ontwikkelende crisis, en onder druk van discussies in politiek, samenleving én wetenschap”, meldt de KNAW.

’Honest broker’

„In zijn briefings aan het kabinet schroomt hij niet om wetenschappelijke verhandelingen te houden, en hij legt keer op keer uit wat de essentie van de vraagstukken is en wat de grenzen zijn van de huidige kennis. Hij blijft altijd dicht bij de rol die van een wetenschapper verwacht mag worden en laat zich niet verleiden tot politieke uitspraken. Jaap van Dissel is met recht te beschouwen als een ’honest broker’ van de wetenschap.”

Jaap Tamino van Dissel volgde na zijn promotie op de menselijke afweer tegen intracellulair levende micro-organismen, de opleiding tot internist aan het Leids Universitair Medisch Centrum en specialiseerde zich in infectieziekten. Hij deed onderzoek in de Verenigde Staten aan Duke University Medical Center, Durham en Cold Spring Harbor laboratorium, en was staflid bij de afdeling Infectieziekten van het LUMC. Daar werd hij in 1999 benoemd tot hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten. Vanaf 2013 is Van Dissel ook nog directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Bloei

De Akademiepenning wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder heeft ingezet ’voor de bloei van de Nederlandse wetenschap’. Van Dissel krijgt de onderscheiding op 31 mei. Eerdere winnaars waren onder andere Paul Schnabel, Robert-Jan Smits en Trudy Dehue.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.