Poetin zegt op overwinningsdag dat land krachtig belangen dient

ANP Producties | Bron: ANP

Rusland verdedigt krachtig zijn belangen en verdedigt ook consequent het internationaal recht. Dit zei president Poetin in zijn toespraak op het Rode Plein ter gelegenheid van de dag van de overwinning op nazi-Duitsland. Hij veroordeelde een opleving van ongerechtvaardigde en cynische 'Ruslandfobie', in vooral het Westen. Het is 76 jaar geleden dat de Duitse strijdkrachten op 8 mei 1945 capituleerden. Op het tijdstip van de Duitse overgave was in het oosten van Europa de 9e mei al aangebroken.

Zoals gebruikelijk zijn er in heel Rusland parades met de grootste midden in Moskou. Vorig jaar was er vanwege de pandemie een bescheiden luchtmachtshow, maar dit jaar waren de militairen en hun materieel weer volop aanwezig op het Rode Plein. Het ging om zeker 12.000 man. Parades waarbij zoals gebruikelijk burgers met foto's van gesneuvelden lopen, het 'onsterfelijke regiment', worden ook dit jaar niet gehouden vanwege het coronavirus, meldde de Russische nieuwszender RT.

De Russen noemen de strijd de Grote Vaderlandse Oorlog. Die heeft de bevolking van de Sovjet-Unie gedecimeerd en de infrastructuur en economie verwoest, maar ze leidde tot de ondergang van het Derde Rijk waarvan de troepen ooit oprukten tot 30 kilometer van het Rode Plein.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.