Vele tientallen gewonden bij nieuwe protesten in Jeruzalem

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal mensen dat gewond is geraakt bij nieuwe schermutselingen in Jeruzalem is volgens de Palestijnse Rode Halve Maan opgelopen tot negentig. Eerder sprak de organisatie over 53 gewonden. Volgens de reddingswerkers liepen de meeste slachtoffers verwondingen op door rubberen kogels en verdovingsgranaten.

De Israëlische politie zette in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem het waterkanon in om betogende Palestijnen uiteen te drijven. De autoriteiten probeerden zaterdagavond nieuwe ongeregeldheden te voorkomen na de gewelddadige confrontatie een dag eerder tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie bij de Al-Aqsa-moskee in de stad.

Daarbij raakten ruim tweehonderd Palestijnen en bijna twintig agenten gewond. De rellen braken uit nadat duizenden Palestijnse moslims het avondgebed hadden gehouden. In een reactie op het optreden van de Israëlische politie noemde de Turkse president Erdogan, zelf moslim, Israël een "wrede terroristische staat."

Het zogeheten Midden-Oosten-kwartet, dat de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie omvat, zegt zich grote zorgen te maken over het oplaaiende geweld. De gezanten van het kwartet "uiten hun diepe bezorgdheid over de dagelijkse botsingen en het geweld in Oost-Jeruzalem, in het bijzonder de confrontaties van gisteravond tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen op Haram Al-Sharif / Tempelberg", zei de groep in een verklaring.

"We zijn verontrust door de provocerende verklaringen van sommige politieke groeperingen, de lancering van raketten en de hervatting van brandgevaarlijke ballonnen vanuit Gaza richting Israël, en de aanvallen op Palestijnse landbouwgrond op de Westelijke Jordaanoever", staat in de verklaring. Ook hekelt het kwartet Israëlische plannen om Palestijnse families uit huizen te zetten waarin ze al generatieslang verblijven. "We roepen de Israëlische autoriteiten op om terughoudendheid te betrachten en maatregelen te vermijden die de situatie tijdens deze periode van islamitische heilige dagen verder zou kunnen laten escaleren."

Een oorzaak van het jongste geweld zijn de spanningen rond de aanstaande uitzetting van tientallen Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Onder meer de Verenigde Staten en Europese landen hebben er bij Israël op aangedrongen van de uitzettingen af te zien.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.