Kort geding aangezegd tegen mogelijke politiestaking klassieker

ANP Producties | Bron: ANP

De gemeente Rotterdam heeft een kort geding aangezegd om te voorkomen dat agenten zondag tijdens de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax het werk mogelijk tijdelijk neerleggen. Voordat dat kort geding plaatsvindt, vindt er nog wel een gesprek plaats tussen de politiebonden, de politiechef, locoburgemeester en hoofdofficier, bevestigen zowel politiebond ACP als de gemeente.

Zaterdag werd bekend dat de politiebonden hun achterban hebben voorgesteld om zondag vlak voor en tijdens de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax het werk tijdelijk neer te leggen. Ze hebben daarover hun achterban gepeild. Of de werkonderbreking echt doorgaat, zou zondagmorgen worden besloten. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zegt dat nu het besluit van de rechter wordt afgewacht. Voorafgaand aan dat kort geding is er om 10.00 uur nog een gesprek tussen de bonden en de zogenoemde driehoek.

Daarin wil locoburgemeester Bert Wijbenga volgens zijn woordvoerder aangeven te begrijpen dat er een arbeidsconflict is tussen de agenten en het rijk. Maar deze actie is volgens de locoburgemeester wel "ontijdig en onevenredig". Volgens de woordvoerder heeft Wijbenga er vertrouwen in dat het gesprek een goed vervolg zal hebben.

Geweld tegen politiemensen

De bonden ACP, ANPV en NPB hebben bij hun leden geopperd van 13.00 tot 15.00 uur het werk neer te leggen. De klassieker in De Kuip begint om 14.30 uur. Of het duel zonder politieaanwezigheid kan doorgaan, is de vraag. Veel agenten "zijn het zat", vatte Van de Kamp de stemming onder de beroepsgroep zaterdag samen. Hij verwees naar het geweld tegen politiemensen in Barneveld en Rotterdam van zaterdag.

In Barneveld draaide een demonstratie tegen het coronabeleid van de overheid uit op gewelddadigheden. Agenten werden onder meer bekogeld met stenen. Hetzelfde gebeurde eerder op de dag bij het trainingscomplex van Feyenoord, waar een groep supporters zich tegen de politie keerde.

Agenten ervaren veel onvrede omdat zij "in de frontlinie" staan en zich onvoldoende gewaardeerd voelen. De politiebonden liggen met de overheid in de clinch over een nieuwe cao voor de politie. Ook het feit dat de meeste politiemensen nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, draagt bij aan de frustratie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.