Plannen voor Instagram-versie voor kinderen stuiten op verzet

ANP Producties | Bron: ANP

Plannen van Facebook om een speciale versie voor kinderen te maken van zijn populaire fotoapp Instagram, stuiten op grote weerstand in de Verenigde Staten. Tientallen Amerikaanse staten hebben Facebook-topman Mark Zuckerberg in een gezamenlijke brief opgeroepen om af te zien van de dienst die zich zou richten op kinderen jonger dan 13 jaar.

Volgens de briefschrijvers zou het gebruik van sociale media schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het welzijn van kinderen. Wie actief is op sociale media zou namelijk te maken krijgen met allemaal "uitdagingen" en kinderen zou dat beter bespaard kunnen blijven. Ook benadrukken de staten dat Facebook naar hun mening in de afgelopen jaren te weinig gedaan heeft om het welzijn van kinderen op zijn platforms te beschermen.

Facebook heeft in een reactie laten weten nog bezig te zijn met verkennend onderzoek voor een mogelijke kindversie van Instagram. Ook benadrukte de onderneming sowieso geen advertenties toe te staan als er daadwerkelijk zo'n Instagram-versie voor kinderen zou komen.

Eerder was er ook al kritiek op de plannen. Vorige maand riep Campaign for a Commercial-Free Childhood Zuckerberg eveneens op om geen kinderversie van Instagram te maken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.