Vakantiedrukte op Schiphol: ’Spoedtest en gaan!’

Koen Nederhof
Schiphol

Maanden mochten we alleen voor noodzakelijke reizen op pad, maar de nieuwe kans op snoepreisjes wordt met beide handen aangegrepen

Op de dag dat de reisadviezen voor een reeks landen werden versoepeld, is het opvallend druk op Schiphol.

„We hebben gisteren geboekt. Dus spoedtest en gaan”, grinniken twee jongens zaterdag op weg naar Tenerife. De Canarische Eilanden gingen ’s nachts op geel, dus de vrienden en collega’s van elkaar hebben mazzel. „Zonder risico kom je nergens hè? We hebben ook over Bonaire gedacht, want dat gaat woensdag op geel. Maar we wisten niet of dat ging lukken met de PCR-test op de terugweg.”

Een weekje opladen en genieten

Wat ze gaan doen? Vooral genieten. Op Tenerife geldt geen avondklok, is de horeca open en schijnt de zon. „Een weekje opladen, genieten van de natuur, een beetje hiken”, is het antwoord.

Mondkapjes op de luchthaven verbergen de brede lach die op de gezichten pronkt van de reizigers. Een bandje roept via de speakers op het vliegveld met de regelmaat van de klok dat wordt verzocht het masker op te houden en anderhalve meter afstand te bewaren.

Vooralsnog kan dat prima, al is het opvallend drukker op de nationale luchthaven nu onder meer Thailand, Portugal, de Griekse eilanden, Curaçao, Aruba en de Balearen op geel zijn gezet door de Nederlandse overheid.

Quarantaine na terugkeer

Daarmee eindigt een periode van maanden waarin reizen voor de lol werd afgeraden. Wie toch ging, moest rekenen op een quarantaineperiode na terugkeer. Dat geldt nog steeds voor onder meer Spanje, waar twee jonge vrouwen heen gaan.

„Hoe we dat gaan doen? Geen idee, ik weet pas twee dagen dat ik meega. We zijn in ieder geval getest”, zegt één van hen. Ze wijst naar een reisgenoot. „We gaan naar zijn huis.” De man zit duidelijk niet te wachten op een interview waarin meer wordt verteld. Met zachte hand dirigeert hij het gezelschap naar de incheckbalie.

Villa op Ibiza

Leny Sprokholt en Elly Berends hebben juist alle tijd. Ze wachten tot hun gezelschap van acht bijeen is om te vertrekken naar Ibiza, waar ze een riante villa hebben gehuurd. „We zouden vorig jaar gaan, maar dat ging niet. Toen hebben we omgeboekt. Nu zouden we sowieso gaan, maar gelukkig hoeven we nu geen quarantaine meer of een test te doen als we terugkeren”, jubelt Berends.

Toch is het nog altijd bewerkelijk om te vertrekken, merkten de dames. Ze moesten vooraf getest worden, want dat willen de Spanjaarden graag. „Terwijl ik gevaccineerd ben. Het kost nogal wat”, zegt Sprokholt. Maar een formulier via een app invullen bleek vervolgens een lastige horde. „Als je één dingetje fout deed, moest je opnieuw beginnen.”

’Onwerkelijk’

Het is hoe dan ook wel gelukt. En ze staan te trappelen. „Het is er prachtig weer, en Ibiza is zo bijzonder. Het is de tiende keer dat ik ga, en die vibe daar…”, glundert Berends.

En zo zijn er meer mensen met haast. Lina en Katja kunnen haast niet wachten om in te checken naar Gran Canaria. Ze hadden al geboekt en zouden sowieso gaan, maar dat het reisadvies uitgerekend nu is veranderd, komt hun wel heel goed uit. „Het voelt onwerkelijk om weer te gaan. Het is al bijna een jaar geleden. En ja, we voelen ons helemaal veilig.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.